Scapa – 16 years old

De Scapa distilleerderij is de op een na noordelijkst gelegen distilleerderij van Schotland en ligt op een van de Orkney eilanden, die alleen per pont te bereiken zijn vanaf de plaats Stromness. Van Stromness gaat de weg richting Kirkwall, de hoofdstad van de Orkneys. Zo’n anderhalve kilometer voor de hoofdstad Kirkwall aan de inham de Scapa Flow baai ligt de distilleerderij. Hier mondt ook de Lingro Burn in uit, die langs de distilleerderij stroomt. De naam Scapa komt dus van de Scapa Flow, het water dat ten zuiden van de Orkney eilanden ligt. In 1885 werd de distilleerderij door J.T. Townsend opgericht. Door zijn inbreng als ervaren whiskydistillateur uit de Speyside, was de nieuwe Scapa distilleerderij een van de modernste van die tijd. In 1919 kwam door een crisis in de whisky-industrie de distilleerderij in handen van de Scapa Distillery Company Ltd. Deze verrassende, subtiele en nieuwe Scapa 16 jaar heeft gerijpt op bourbon vaten en opent een nieuwe wereld met deze niet geturfde en mystieke van een eiland afkomstig maltwhisky met de zachte kenmerkende aroma’s van de Speyside en de lichtdrogend ziltige tonen in de afdronk, waar men niet omheen kan.

De kleur: oud goud.
De geur: bijna fluweelzachte aroma’s van clementines en heide honing, die zich ontwikkelen op fruit van mirabellen met lichte tonen van frisse zeewind en iets plantaardig.
De smaak: zeer zacht, rijk met aroma’s van zachte gember en gestoofde appels, dan tonen van heerlijk snoepgoed en vanille, gekonfijte ananas en confiture. Het amerikaans eikenhout geeft de aangename aroma’s van het cocosnoot met de tonen van vernis.
De na-smaak: lang en drogend, een echte eiland maltwhisky met z’n ziltige en lichte tonen van jodium met heel lichte toon van cacaopoeder. De eerste rijping op het amerikaans eikenhout geeft nog het typische drogende karakter van dit witte amerikaans eikenhout.

Leave a Reply

Your email address will not be published.