Johnny Walker Blue Label vs. King George V

Kortgeleden heb ik het genoegen gehad om een Johnny Walker Blue Label en Blue Label King George V te proeven. Vooraf had ik verwacht dat deze twee hetzelfde of bijna hetzelfde zouden zijn, en dat de King George V alleen een duurdere versie ervan is. Dit is dus niet helemaal waar.

Allebij zijn ze zeer verfijnd en fabelachtig lekker. De grootste verschillen staan hieronder.

Blue Label normaal: neus van sigaren aanmaak houtjes en lichte turf geur, zeer sterke smaak van turf en iets minder verfijnd en zacht dan de King George V.

Blue Label king George V: sterke geur van turf. Smaak, lichte turf smaak en verder zeer verfijnd, zacht van smaak en complex.

De smaak sensatie is dus eigenlijk wat betreft de turf smaak, omgedraaid.

Mocht u in dubio zijn, welke Whisky van deze twee te kopen raad ik u aan om de normale te kopen. Het verschil is minimaal qua senstatie (allebij zijn ze van wereldse kwaliteit) echter de King George is wel bijna 3x duurder.

Een fles Johnnie Walker King George V Edition doet €495 en komt met een individueel genummerd certificaat van echtheid. ‘De whisky is met dezelfde technieken gemaakt als tijdens de regeerperiode van King George V en bevat alleen whisky’s van destilleerderijen die al in diezelfde periode opereerde. Onder de blends is de Port Ellen Islay Single Malt Scotch Whisky, waarvan de destilleerderij niet eens meer bestaat. De overgeleverde voorraad is erg schaars, waardoor de whisky zo kostbaar is.’

Leave a Reply

Your email address will not be published.