Auchentoshan Three Wood

Auchentoshan is een schoolvoorbeeld van een Lowland malt, de whisky wordt drie keer gestookt. In het still house staan één wash still, één spirit still en in het midden een “intermediate still”.
In de spirit still gebeurt de derde distillatie tot zelfs 81% alcohol.

Auchentoshan is Keltisch voor hoek van het veld. De distilleerderij kreeg haar eerste licentie in 1823 en ligt in Dalmuir aan de voet van de heuvels van Kirkpatrick. Met uitzicht op de Clyde rivier heeft ze de ontwikkeling van de scheepsbouw van nabij meegemaakt, van de Cutty Sark tot de maidentrip van Queen Elizabeth II.

In 1875 is de distilleerderij verbouwd, daarna gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, gerestaureerd in 1949, van nieuw gereedschap voorzien in 1974 en aan het eind van de jaren tachtig gerenoveerd.

Samen met Bladnoch en Glenkinchie behoort Auchentoshan tot de Lowland-categorie en is de enige die Triple Disitllation toepast, teneinde een lichtere, meer verfijnde Whisky te produceren. Daarmee heeft ze de titel: The Lowland Malt verdiend.

Auchentoshan Three Wood Sinle Malt Whisky heeft gerijpt in 3 verschillende vaten. Voor de basis in Bourbonvaten en voor de finish in Sherry en Portvaten.

De proefnotities van Auchentoshan Three Wood zijn:

De kleur: oud goud.
De geur: bloemig, groen appel, rozijnen, fruit en hazelnoot met aroma’s van kaneel en lemon.
De smaak: fruit en siroop, hazelnoot met kaneel en een zoetheid van butterscotch.
De na-smaak: een frisse en fruitige afdronk met de zoetigheid van het hout.
Het alcoholpercentage: 43%

Leave a Reply

Your email address will not be published.