Four Roses Masterclass

Jim Ruthledge, de master distiller van Four Roses, is speciaal voor het Whiskyfestival Noord-Nederland (WFNN) naar Nederland gekomen. Het is de eerste keer dat hij in ons land is, een unicum dus. En het feit dat hij een van de weinige master distillers in de VS is (in tegenstelling tot zijn vele collega’s in Schotland), maakt het nog iets bijzonderder. Op woensdag 24 maart gaf hij een workshop bij Beverage Business in het schitterende Fashion hotel in Amsterdam.

Jim Ruthledge is sinds 1995 master distiller van Four Roses. Deze bourbon kent geen basis whiskey zoals andere bourbon whiskey’s. In de Four Roses distilleerderij worden vele verschillende typen bourbon whiskey geproduceerd, door gebruik te maken van verschillende graansoorten (naast maïs, rogge en gerst ook tarwe), verschillende gisten en verschillende tijd-temperatuur combinaties. Deze verschillende bourbons worden vervolgens met elkaar vermengd tot de karakteristieke stijlen van de Four Roses bourbon whiskey’s. Four Roses wordt gedurende minimaal vijf jaar gerijpt op nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.

Tijdens de masterclass konden verschillende Four Roses Bourbons geproefd worden, waaronder de Yellow, de Small Batch en de heerlijke Single Barrel.

Ik zal de 3 verschillende Bourbons van Four Roses hieronder even kort beschrijven:

Four Roses Yellow

Door gebruik te maken van twee verschillende “mashbills” en vijf verschillende typen gist, produceert men bij Four Roses tien Bourbons met een afwijkend smaakprofiel. Na een rijpingsproces van minimaal vijf jaar, wat in “Single Store Rack Warehouses” plaatsvindt is men bij Four Roses in staan een constante, hoogwaardige kwaliteit Bourbon te genereren.

Aroma
• Fruitig en fleurig
• Licht kruidig met een vleugje honing
• Matig houtaroma
Smaak
• Vers fruit
• Een zweem van peer, appel en ananas
• Rond, zacht en elegant
Afdronk
• Een zachte, volronde afdronk

Four Roses Small Batch

Vier originele en gelimiteerde Bourbons, zorgvuldig geselecteerd op de top van hun rijping, creëren een perfecte balans in deze Small Batch.

Aroma
• Rijk en kruidig, met een vleugje zoetigheid
• Rijp fruit
• Zacht
• Een zweem van eik, vanille en karamel
Smaak
• Vol en zacht
• Een symfonie van zoete, fruitige aroma’s en rijke kruidige smaken
Afdronk
• Bijzonder rond en zacht
• Een elegante, aangenaam lange afdronk

Four Roses Single Barrel

Deze ambachtelijke Bourbon is ten minste acht jaar gerijpt op licht gebrande vaten van nieuw Amerikaans eiken. Master Distiller Jim Rutledge selecteert ieder Bourbon-vat persoonlijk. Elke fles is met de hand afgevuld en genummerd. de serie van nummer op het achter-etiket geeft aan wanneer de Bourbon in de barrel is gegaan en de datum waarop hij is gebotteld. Door de unieke eigenschappen van iedere barrel, is geen enkele Single Barrel Bourbon hetzelfde.

Aroma
• Rijp fruit
• Kruidig en fleurig
• Hints van cacao en esdoornstroop
• Matig houtaroma
Smaak
• Rijp fruit
• Een zweem van peer, pruim en kersen
• Een stoere, stevige body, maar toch zacht
Afdronk
• Een zachte en delicate lange afdronk

Naast uitleg over Bourbon in het algemeen en het merk Four Roses, kregen we nog enkele lekkere cocktails uitgelegd. De lekkerste en bekendste Cocktail was de Four Roses Manhattan. Ik zal deze in het kort uitleggen!

Ingredienten:

•50ml Four Roses Single Barrel Bourbon
•12,5ml rode vermouth Martini Rosso
•12,5ml droge vermouth, Noilly Prat
•Paar druppels angostura bitters
•Sinaasappelschilletje

Doe de eerste vier ingredienten in een met ijs gevuld mixglas en roer deze 25 seconden. Schenk uit in een voorgekoeld Martini en garneer met een sinaasappelschilletje!

Informatie over het merk Four Roses

Het ontstaan van Four Roses is al 120 jaar lang voer voor verhalenvertellers. Zo zou ene Paul Jones, distilleerder in de 19de eeuw, smoorverliefd zijn geworden op een zuidelijke schone die een corsage droeg met vier rode rozen. Zo verliefd zelfs, dat hij zijn allerbeste bourbon naar de bloempjes noemde die zij droeg. Een ander verhaal wil dat een distilleerder die ‘Rose’ heette, vier dochters had die in Lawrenceburg bekend stonden als de ‘Four Roses’. Een bijnaam die vader Rose uitstekend bij zijn whiskey vond passen.

Géén legende is in elk geval de hoogstaande kwaliteit en de weergaloze smaak van de Four Roses Bourbon whiskeys. Four Roses verschilt van andere Bourbon whiskeys in het feit dat het een mix is van individueel geproduceerde bourbons. De meeste Amerikaanse whiskeys ontstaan op basis van 1 of misschien twee recepten en normaliter 1 giststam. Hierbij ontstaat een ‘basis whiskey’. Uitgaande van deze basis worden de karakteristieken van de bourbon vervolgens tijdens het rijpingsproces gevormd. Four Roses kent geen basis whiskey. In de Four Roses distilleerderij worden elf compleet verschillende typen bourbon whiskey geproduceerd, door gebruik te maken van verschillende graansoorten (naast mais, rogge en gerst ook tarwe), verschillende gisten en verschillende tijd-temperatuur combinaties. Deze verschillende bourbons worden vervolgens met elkaar vermengd tot de karakteristieke stijlen van de Four Roses Bourbon whiskeys: Four Roses wordt gedurende minimaal vijf jaar gerijpt op nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.