Het Whisky Glas

Er zijn vele soorten Whisky glazen in de omloop, maar wanneer moet welk glas gebruikt worden en welke Whisky glas is aan het te raden?
De 3 meest bekende Whisky glazen zijn: de tumbler, de Glencairn en het Tasting/tulp glas. In dit artikel worden de verschillende eigenschappen en voordelen van de glazen uitgelegd!

Tumbler

Cilinder vormig glas, ideaal om Whisky met ijs te drinken, zeer prettig model om vast te houden. Helaas wat minder geschikt om vluchtige geuren te bespeuren. Deze verdampen door de breedte trouwens heel snel. De tumbler zal meer gebruikt worden bij “sociaal” drinken, bijvoorbeeld op feestjes en verjaardagen.

  • Geschikt voor: Whisky met ijs! Vooral Bourbon komt hierin goed tot zijn recht!
  • Looks: ziet er stoer uit, vooral met ijsklontjes. Houd prettig vast!

Glencairn

Een glas dat speciaal werd ontwikkeld voor de whisky industrie. Het heeft een tulpvorm, die het toelaat dat de aroma’s van de whisky zich ten volle kunnen ontwikkelen. Het glas ontving in 2006 de Queen’s Award voor innovatie!

  • Geschikt voor: mooie whisky’s zonder ijs te drinken en te ruiken. De geuren zijn veel beter te ruiken en te beschrijven als het tumbler glas! De Whisky is gemakkelijk te “walsen” door het glas.
  • Looks: gek glas, als je hem niet eerder gezien hebt, houdt prettig vast door zijn zware voet. Voelt zeer solide aan!

Het tasting/ tulp glas

Alom het meest gewaardeerde glas om Whisky’s of Cognacs in te proeven, dit is het glas wat de master distillers gebruiken. Voelt helaas fragiel en teer aan door het dunne glas op het “pootje”. Dit glas houdt de aroma’s vast en geeft ze een voor een vrij. Het glas is bij voorkeur gemaakt van kristal dat fijn en transparant is zodat je de kleur goed kunt zien.

  • Geschikt voor: de mooiste en duurste Whisky’s rustig te proeven en te ruiken, door het tere dunne glas net iets beter voor proeverijen dan de Glencairn. De Whisky is makkelijk te “walsen” door het glas.
  • Looks: ziet er zeer “klassiek” en ouderwets uit. Tevens over het algemeen gemaakt van dun glas, dat snel breekt. Houdt helaas ook niet al te prettig vast, je wil het glas zo snel als mogelijk weer neerzetten.

Concluderend kan gesteld worden dan het Glencairn glas het fijnste Whisky glas is, het heeft de voordelen van een Tulp-glas en de voordelen van de tumbler. De geuren laten door de tulp-vorming perfect los en het glas is fijn vast te houden. Ik snap wel waarom de Whisky industrie dit glas aanraad!

Algemene informatie met betrekking tot het glas!

Het glas moet bij een gemiddelde portie voor een derde of een kwart vol zijn, om de aroma’s het beste tot hun recht te laten komen. De wettelijke norm is 35 cc per glas.

Was de Whisky-glazen na gebruik schoon, in water zonder zeep, want zeep kan de smaak van de Whisky slopen. Voor het proeven van de Whisky is het aan te raden om het glas te spoelen met een mengsel van water en een druppeltje Whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published.