Octomore 2.1 en 2.2

Ja, ik ben een groot turf liefhebber, zowel in de haard (ruikt heerlijk!) als in Whisky’s. Dan kom je vaak al snel bij (gewone) Islay Whisky’s. Laatste tijd woed er een felle strijd tussen Ardberg met zijn Supernova en Bruichladdich met zijn Octomore serie om de meest geturfde Whisky in Islay. Ik ga in deze post in op de laatste serie, de Bruichladdich Octomore 2.1 en 2.2.
De “turf” gehalte wordt in whisky’s omschreven met de term PPM, namelijk Parts Per Million.

PPM (delen per miljoen) beschrijft de concentratie van fenolen, de kleine moleculen die in de veenachtige whisky’s met hun onderscheidende “rokerige”, “turf” aroma’s waar te nemen zijn.

Als  referentiepunt: al redelijk zwaar geturfde Whisky’s zoals de Ardbeg 10 year en de Laphroaig 10 year hebben een PPM van ongeveer 30 tot 40. Een standaard Blended-Whisky als een Ballentine’s heeft een gehalte dat ver onder de 10 ligt!

Wanneer we spreken over de Peated monsters zoals de Octomore en Supernova klimmen we dus vele niveaus hoger, tot 100 ppm en hoger.

Octomore is een boerderij, in de buurt van Port Charlotte, twee mijl van de Bruichladdich distilleerderij. Het is ook de naam van een echt uitzonderlijk nieuwe maltwhisky, werelds zwaarste peated whisky ooit. Octomore, de naam is afgeleid van de verdeling van een oud landgoed Islay in acht agrarische eenheden of werkbare achtsten. In dit geval de achtste van de Molen (Octovullin) gelegen in de buurt van Bridgend. Er was een distilleerderij op de boerderij (nu gebruikt als vakantiehuis), opgericht in 1816 door George Montgomery, die het tot 1840 bezat en uiteindelijk werd het huis gesloten in 1852.

Octomore is dus de meest geturfde whisky die vandaag de dag beschikbaar is. De versies 2.1 en 2.2 werden geturfd tot maar liefst 140 ppm, en werden een paar maanden uit elkaar vrijgegeven.
De Octomore is een jonge Islay malt, slechts 5 jaar oud! Velen zullen denken dat deze Whisky veel te vroeg gebotteld wordt, maar hier is een reden voor, turf of fenolen breken na verloop van de rijping af. Het is dus zo dat een jongere Whisky meer fenolen bevat dan een oudere Whisky.

Hieronder probeer ik deze bijzondere whisky’s kort te beschrijven op geur en smaak.

Octomore 02.1

De zwaarst geturfde (140 ppm) Whisky ter wereld. Deze Whisky heeft een
buitengewoon zwaar peated Islay karakter.

  • De kleur: licht goud.
  • De geur: heel veel turf, warm, zomer geuren en een zoetje.
  • De smaak: ontzettend veel turf. Redelijk vette structuur. Honing, fruitig, zee-achtig, en een aantal heerlijke smaken die ik moeilijk kan identificeren….
  • De na-smaak: zeer lang en vol van smaak. Heerlijk!
  • De prijs: 90 euro.

Octomore 02.2

Deze Octomore 02.2 is net als bovenstaande Whisky gebotteld op 140 ppm, deze Whisky heeft in een wijn vat gezeten, waar Château Petrus uit de Bordeaux in heeft gerijpt. Er werden maar 15.000 flessen gebotteld.

  • De kleur: rood-bruin.
  • De geur: zacht van geur, Solera Brandy achtig en iets turf.
  • De smaak: stuk complexer dan de 02.1, turf, wijn-hinten, fruitig, zee-achtig, stroperig, iets bitter.
  • De na-smaak: lang en zeer krachtig. Beter kan ik niet wensen!
  • De prijs: 90 euro. Kostbaar, maar dan heb je ook wat!

Conclusie

:
beide Whisky’s zijn werkelijk subliem! Al zou ik de 2.2 verkiezen boven de 2.1, de extra rijping in de Petrus wijnvaten, heeft een goede invloed op de Octomore gehad. Met de complexere neus en de mooie wijn en fruit hinten in de mond, verdient de 2.2 net die puntjes extra.

Is het alleen tuf?

Om te zeggen dat de Octomore Whisky’s alleen turf en fenolen zijn, gaat te ver, deze 5 jaar oude Whisky’s zijn veel meer dan dat! Voor een 5 jarige Whisky is deze zelfs zeer complex van geur en smaak.
Als je een Islay/turf fan bent, dan kan ik deze Whisky sterk aanraden!