Famous Grouse blended Scotch

Deze maand geen dure of bijzondere Whisky, maar goed verkochte blended Whisky’s. Ik begin met de Famous Grous!
The Famous Grouse is een blended Scotch Whisky met een melange van meer dan 30 verschillende malt-en grain whisky’s. Door het gebruik van topkwaliteit single malts in de blend, waaronder Highland Park en The Macallan, is de Famous Grouse een whisky met een bijzonder zachte smaak.

The Famous Grouse is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw in Perth. Matthew Gloag werkte in zijn familiebedrijf waar groenten en wijn verkocht werden. Er bleek vraag te zijn naar een huismerk Blended Whisky en hij kreeg het idee om hier wat mee te doen. Zodoende ontstond met merk Grouse, genoemd naar de nationale jachtvogel, de korhoen. De eerste fles Famous Grouse werd in 1896 geproduceerd. De dochter van Matthew, Philippa Gloag, heeft het ontwerp gemaakt van het logo, namelijk een tekening van de korhoen.

In eerste instantie heette de Whisky: The Grouse Brand, maar na een paar jaar werd deze Blend zo immens populair dat de naam Famous er aan toe werd gevoegd en zo ontstond de naam The Famous Grouse. In 1971 werd deze blend overgenomen door Highland Distillers en het zusterbedrijfje Robertson & Baxters leverde al heel lang de Single Malt Whisky’s voor deze blend. In 1979 verkocht The Famous Grouse ruim 1 miljoen flessen en een jaar later in 1980 was het Schotland’s best verkochte Blended Whisky. Zelfs tot op de dag van vandaag staan ze hoog genoteerd in de wereld ranglijst.

De proefnotities van de Famous Grouse blended Scotch zijn:

De kleur: helder geel goud.
De geur: iets turfachtig, verder vanille, citrus en wat hout. Niet heel complex.
De smaak: rond, zacht met een moutige zoetheid. Redelijk fruitig!
De na-smaak: zacht en mooi lang.
Het alcoholpercentage: 40%
De leeftijd: 5 jaar.
De prijs: 16 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published.