Enkele maanden geleden proefde ik al de Haig Gold Label uit 1955 van Rarewhiskysite.com. Dat smaakte naar meer, echter, waar vind je zo’n oude fles?
Dit deed mij besluiten om de huidige Haig Gold Label te testen en te vergelijken met de oude Haig uit 1955.
Wat zijn de verschillen tussen deze 2 Whisky’s?
Duidelijk minder Malt door de nieuwe blend en minder complex van smaak.
Nu moet ik er wel bij vermelden dat de huidige Haig Gold Label nog steeds ontzettend lekker is, en dat voor 12 euro….
De opzet van blenden is de ruwe kantjes van de afzondelijke whisky’s weg te slijpen en iets te produceren dat aan een bredere smaak tegemoet komt. Er wordt gebruik gemaakt van niet alleen maltwhisky’s maar ook van grainwhisky’s.
Deze John Haig Gold Label wordt gemaakt van zo’n 30 tot 40 verschillende whisky’s en het is de kracht van de Master Blender om van alle streken van Schotland een eigen smaak te creëren, die qua smaak en kwaliteit voor jaren constant blijft.
De proefnotities van de Haig Gold Label zijn:
De kleur: mahonie-bruin
De geur: Complexe en aromatische geuren, rokerig, iets zoetig.
De smaak: iets scherp, iets zoet, rokerig, hout.
De na-smaak: lange krachtige zuivere afdronk.
Het alcoholpercentage: 40%
De prijs: 12 euro.