The Balvenie introduceert Tun 1401 Batch 2 in Nederland

David Stewart, Malt Master van The Balvenie, introduceert met trots The Balvenie Tun 1401 Batch 2 in Nederland. De Tun 1401 Batch 2 laat zich karakteriseren als een complexe whisky met een zacht smaakpalet waarin tonen van sinaasappelschil, vanille, honing en oud eikenhout herkenbaar zijn. Deze gewilde single malt Schotse whisky was eerder alleen verkrijgbaar in The Balvenie distilleerderij in Schotland, maar ligt vanaf augustus ook bij enkele Nederlandse slijterijen en speciaalzaken.

Voor de ontwikkeling van The Balvenie Tun 1401 Batch 2 bracht meestervakman David Stewart (1945) tien geselecteerde vaten samen: drie sherryvaten en zeven bourbonvaten. Deze vaten variëren onderling in leeftijd, sommigen stammen zelfs uit de begintijd van Stewart bij de distilleerderij en werden gecombineerd in een zogenaamde ‘Marrying Tun’ met het nummer 1401.

Na drie maanden huwelijk is deze complexe malt whisky klaar om gebotteld te worden. Tun 1401 is voor het eerst uitgebracht in 2010 en uitsluitend verkocht in The Balvenie distilleerderij. Deze release bleek zo populair bij whiskykenners en liefhebbers dat Stewart een tweede deel produceerde waarmee hij nu de grens overgaat.

Gelukkig huwelijk van vaten

David Stewart: “The Balvenie distilleerderij heeft enkele zeer oude vaten van hoge kwaliteit in haar bezit. The Balvenie Tun 1401 is het resultaat van een gelukkig huwelijk tussen onze beste vaten en we zijn dan ook zeer blij met het resultaat: een ware traktatie voor de zintuigen.” The Balvenie Tun 1401 heeft een zacht smaakpalet met een prettige complexiteit: een licht bloemachtige zoetheid en subtiele tonen van sinaasappelschil met hints van vanille, honing en oud eikenhout. De nasmaak is zacht, rijk en verwarmend tegelijk.

The Balvenie Tun 1401 Batch 2 is met de hand gebotteld door de distilleerderij in Speyside en heeft een alcoholpercentage van 50,6%. Deze single malt whisky is vanaf augustus verkrijgbaar in Nederland en heeft een consumentadviesprijs van € 185,-. Zie www.thebalvenie.com voor verdere verkoopinformatie en toegang tot Warehouse 24, het oudste whiskymagazijn van The Balvenie distilleerderij. Tevens zijn hier video’s van internationale whiskyexperts te vinden en kan men eigen proefnotities vergelijken met die van andere whiskyliefhebbers wereldwijd.

Over The Balvenie

In de beroemde whiskystreek Speyside, in het hart van de Schotse Hooglanden, produceert The Balvenie Distillery sinds 1892 single malt whisky’s van buitengewone kwaliteit. De familie Grant, oprichter van The Balvenie, is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan de productiemethoden van weleer. Zo gebruikt de distilleerderij bronwater uit eigen bron, bezit het bedrijf 1.200 hectare land rondom de bron en verbouwt de familie Grant nog steeds gerst die zij op eigen moutvloeren laat mouten. Ook heeft The Balvenie nog altijd vakmensen in dienst om de eikenhouten vaten en koperen distilleerketels handmatig te onderhouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.