Jura 10 years old – Isle of Jura Cognac

De Jura 10 years is een Whisky die na het eerder proeven van de Jura 16yo al een tijdje op mijn lijstje stond. Gelukkig is het moment aangebroken om deze Whisky te proeven en te beschrijven.

Het eiland Jura heeft zijn naam te danken aan de Noren, in het Noors betekend Isle of Jura namelijk het eiland van de herten. Dit blijkt nog steeds zeer actueel als blijkt dat er nog steeds zo’n 6.000 herten rondlopen en zo’n 190 mensen wonen.

Doordat het eiland constant wordt blootgesteld door zee-invloeden is dat ook zeer te proeven en te ruiken bij deze 10 jaar oude Whisky, het zilt (zout en andere zee-invloeden) proef je duidelijk, iets wat ik zeer kan waarderen.

In tegenstelling tot menig ander Whisky met zee-invloeden, bijvoorbeeld diegene afkomstig uit Islay, is deze Whisky niet geturft (mout niet gedroogd met turfvuur) waardoor het zilt wellicht wat extra geaccentueerd blijft, toch is er een lichte turfsmaak te herkennen wat afkomstig is van het water dat gebruikt wordt.

De proefnotities van de Jura 10 years old zijn:

De kleur: ambergoud.
De geur: beetje zoutig, olieachtig, zoet/zout, met tonen van amandel.
De smaak: ziltig, olieachtig, mout, drogende aroma`s van de Islands malts met een moutachtige en jodiumhoudende afdronk, tevens duidelijke hinten van amandel.
De na-smaak: niet heel lang, maar met een prettige smaak.
Het alcoholpercentage: 40%.
De herkomst: Isle of Jura.
De leeftijd: 10 jaar oud.
De prijs: zo’n €21,- goed verkrijgbaar in de Nederlandse Slijters.
De prijs/kwaliteit verhouding: Een 8, het ziltige karakter spreekt erg aan voor deze prijs, toch laat de complexiteit nog iets te wensen over.

Leave a Reply

Your email address will not be published.