Moonshiners – Seizoen 1

Tim Smith – MoonshinersDe Moonshiners op Discovery Channel is een van mijn meest favoriete programma’s, dus ik kon het niet laten om seizoen 1 met jullie te delen!

Moonshiners is een Amerikaanse reality-tv-serie op Discovery Channel dat de praktijk van maken van Moonshine laat zien, een alcoholische drank dat gemaakt en verkocht wordt zonder vergunning. De alcohol hiervan loopt op tot ongeveer 180 proof, oftewel 90 pocent! De serie documenteert hun praktijk, de technieken hoe de wet te ontwijken en het leven als redneck annex hillbilly…

In delen van de show komt Popcorn Sutton voorbij, wij zullen hier binnenkort een leuke video-post over publiceren!

Verscholen in de bossen van de Appalachen bevinden zich talloze illegale stokerijen voor sterke drank. Deze verboden business – moonshining genoemd, omdat het werk vooral ’s nachts plaatsvindt – wordt hier al eeuwenlang gebezigd en levert jaarlijks zo’n 100 miljoen dollar aan omzet op. Belastingvrij. Vandaar dat de overheid actief jacht maakt op deze clandestiene ministokerijen die vaak bestaan uit niet meer dan een grote tank midden in het bos. Maar de ‘moonshiners’ laten zich niet graag pakken. Voor hen is dit de manier van leven die al generaties lang wordt doorgegeven van vader op zoon en dat met een beetje mazzel toch zo’n 100 duizend dollar kan opleveren in het korte stookseizoen van juni tot oktober. In de nieuwe serie ‘Moonshiners’ volgen we het kat-en-muisspel tussen enkele verstokte stokers en de Virginia Alcohol Beverage Control die hen op de hielen zit.

Moonshine is de Engelse uitdrukking voor zelfgemaakte sterkedrank. Die werd waarschijnlijk in het leven geroepen door het feit dat het stoken van alcohol vaak illegaal was en dus ‘s nachts “bij maanlicht” gebeurde om ontdekking te voorkomen. Een andere theorie is dat smokkelaars de dozen waarin de drank zat zo aanduidden: “That is mere moonshine” (het is maar maanlicht, er zit niets bijzonders in).
De drank wordt gemaakt door zetmeel- of suikerhoudende producten (zoals suiker-mais) te laten fermenteren. Het verkregen product met circa 15% alcohol wordt vervolgens gedestilleerd tot soms wel 90% en eventueel daarna verdund met water. In de Verenigde Staten wordt illegale destillatie vaak geassocieerd met de streek rond de Appalachen en de daar wonende “hillbillies”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.