Smokehead – Islay Whisky Review

Smokehead is een Single Malt Whisky uit Islay gebotteld en op de markt gebracht door Ian Macleod Distillers Ltd. Deze Islay Whisky wordt door Ardbeg geproduceerd. Volgens de geruchten, dit wordt namelijk nergens bevestigd, is deze Whisky 6 jaar oud.

De fles en metalen koker zijn trendy vormgegeven, zo zijn de smaken die volgens Ian Macleod terug te vinden zijn in het blik gedrukt. Ook het etiket op de fles is bedrukt met de smaken van de koker. Het etiket kun je alleen zien wanneer je van de voorkant door de whisky kijkt, dit vergroot ook dit etiket als een vergrootglas.

 

“Iain Weir, hoofd marketing van Ian Macleod zegt, dat Smokehead geen subtiele malt whisky is met zachte aroma’s, maar een heftig rokerige en ziltige Islay Single malt. Dit schrijft Ian Macleod zelf over hun nieuwe “baby” … “It’s like a cannonball – an explosive rollercoaster of peat, smoke and spice with some delicate sweetness. The single malt flavour is described as fresh, fruity and immense, with notes of sherry, iodine, toffee, smoke and sea salt. The taste hits the palate at once with cocoa, peat and some honey sweetness, before exploding with peppery spice and more earthy peat.”

Ik denk dat Iain Weir in de bovenstaande quote deze Whisky heel goed heeft omschreven, persoonlijk vind ik deze Whisky zeer goed, echter is deze voor mij iets de ongecompliceerd en te krachtig om als standaard Islay Whisky te dienen.

De prijs van deze smokehead is wel erg goed, voor zo’n 28 euro is deze Whisky in vele slijterijen te vinden.

De proefnotities van de Smokehead Islay Whisky zijn:

De kleur: helder goud-geel.
De geur: medicinaal, jodium, zware rook, turf, lemon, verse gember, pruimen jam, ziltig en kruidig. Erg geurig! Na het toevoegen van wat water komen enkele fruittonen naar boven.
De smaak: zeer krachtige smaak. Houtig, peper, aarde, turf, cacao, honing, witte peper, lichte zoetheid van vanille.
De na-smaak: redelijke lange mout-achtige nasmaak.
Het alcoholpercentage: 43%.
De herkomst: Islay, bij de Ardbeg destilleerderij.
De leeftijd: 6 jaar.
De prijs: ongeveer 28 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8,5, een betaalbare Islay die goed smaakt. De smaak is echter iets te grof en te zwaar waardoor je hem niet snel leeg zult drinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.