Glenmorangie Ealanta 1993

Kortgeleden lanceerde Glenmorangie de Ealanta 1993, deze Whisky is zoals ze zelf zeggen een whisky met een Amerikaanse twist. Deze Amerikaanse Twist is te danken aan de volledige rijping in nieuwe zwaar getoaste Amerikaanse wit eiken vaten afkomstig uit de bergen van Missouri en het Mark Twain National Forest.

De naam Ealanta deed mij als eerste denken aan de Hyundai Elantra, gelukkig heeft deze naam een mooie inhoud: de naam betekent ‘vakkunding en vernuftig’ in het Schotse Gaelisch.

De rijping in zwaar getoaste nieuwe eiken vaten geeft Glenmorangie Ealanta zachte toffee, butterscotch en vanille in de neus met een opvallende geur van rood fruit en een menthol topnoot. Voor mij persoonlijk is dit “zo’n Whiksy” die je blijft drinken, waarvoor hulde aan Glenmorangie.

De volledige rijping op deze prachtige Amerikaanse vaten onderstreept voor mij weer eens waarom Glenmorangie bekend staat om haar specialisatie in en onderzoek naar de invloed van hout op de rijping van whisky.

”Het is geen geheim in onze industrie dat ‘het hout de whisky maakt’ en mijn team en ik verrichten al jaren gedetailleerd onderzoek. Ealanta is eigenlijk een project dat al is gestart voordat ik onderdeel werd van het bedrijf begin jaren negentig. Ik realiseerde me wat een juweel we in huis hadden en heb de vaten veilig laten onderbrengen. Na al die jaren is het een groot genoegen om eindelijk het resultaat van dit experiment te zien.

De vaten uit het Mark Twain National Forest zijn van topkwaliteit. De interactie van ons delicate florale distillaat met dit ‘maagdelijke’ hout resulteert in intrigerende smaken. Nieuw hout geeft de whisky een pure smaak die voor vele Glenmorangie kenners een interessante verandering zal zijn ten opzichte van de vorige Private Edition uitgaves.
Een luchtige conclusie na al deze research naar houttypes en Ealanta is dat Mark Twain naar men zegt zijn liefde voor goede Schotse whisky ontdekt en beschreven heeft tijdens zijn bezoek aan Londen in 1873. Het is leuk om te denken dat hij zelfs een Glenmorangie gedronken zou kunnen hebben in de luxe omgeving van het Langham hotel waar hij verbleef.”

De proefnotities van de Glenmorangie Ealanta 1993 Whisky zijn:

De kleur: helder goud-geel.
De geur: als eerste valt mij het heerlijke doch elegante Bourbon zuurtje op, vervolgens de vanille, toffee en rood fruit. De voor Glenmorangie kenmerkende menthol topnoot is ook bij deze Whisky op een plezierige wijze terug te vinden.
De smaak: erg soepel, met een aantrekkelijke smaak van sinaasappelschil, vanille, toffee, crème brulée, noten en een kruidige hint.
De na-smaak: een marmelade achtige finish met een lichte kruidigheid afkomstig van het eikenhout vooral de smaak van gember en anijs komt hierin terug.
Het alcoholpercentage: 46%.
De herkomst: Highlands Schotland.
De leeftijd: 19 jaar.
De prijs: €98,95.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8. Werkelijk een heerlijke Whisky, absolute aanrader!

Over Glenmorangie

De wortels van Glenmorangie liggen in Ross-shire in de Northern Highlands van Schotland. Hier heersten vroeger de mysterieuze Picten. Hun erfenis wordt geëerd in de signatuur van het merk. Vlakbij Glenmorangie House staat de majestueuze Cadboll Stone en het onderste gedeelte van deze 8e eeuwse sculptuur verbeeldt perfect de kaleidoscopische gelaagdheid van de whisky.

De ‘Sixteen Men of Tain’ zorgen al sinds de oprichting van de distilleerderij in 1843 voor de perfectionering van iedere fles Glenmorangie. Vredig gelegen aan de oevers van de schilderachtige Dornoch Firth combineert Glenmorangie traditie en innovatie met als resultaat wereldwijd bekroonde whiskies.

Schotlands favoriete single malt whiksy (en de 4e single malt wereldwijd) heeft een uniek productieproces. De langste ‘stills’ in Schotland (5.14m) zorgen ervoor dat alleen de lichtste en meest pure elementen in het distillaat terecht komen. Het water uit de Tarlogie bron op eigen terrein is, ongebruikelijk voor Schotland, hard en rijk aan mineralen. Dit draagt bij aan de frisheid van de whisky. Om de optimale smaak te garanderen, zo’n 60% van de uiteindelijke guer en smaak is immers afkomstig van het vat, vult Glenmorangie eiken ex-bourbon vaten maximaal twee keer met whisky. Al 25 jaar loopt Glenmorangie voorop in de industrie met onderzoek naar en experimenteren met houtrijping.

Over de Glenmorangie Private Edition Range

Glenmorangie’s Private Edition is een award winnende speciale range waarin het Glenmorangie Whisky Creation Team zeldzame en gelimiteerde whiskies kan delen met liefhebbers, de resultaten van hun vele bijzondere experimenten.

Glenmorangie Ealanta is de vierde expressie in de range, vooraf gegaan door Glenmorangie Sonnalta PX – een volle whisky extra gerijpt op Pedro Ximenez sherryvaten –, Glenmorangie Finealta – een exquise recreatie van een recept uit de archieven met een vleugje turf – en Glenmorangie Artein, gerijpt op zeldzame wijnvaten van Super Tuscans.

Leave a Reply

Your email address will not be published.