Ardbog is de nieuwste Limited Edition van de Ultimate Islay Malt

De Islay distilleerderij eert haar historische wortels in de turfgrond van het eiland met de Ardbog release, uit te brengen op “Ardbog Day”, 1 juni 2013.

De naam Ardbog is gekozen om eer te bewijzen aan de fameuze turfgronden van Ardbeg’s geboortegrond, het Schotse eiland Islay. De turf speelt immers een vitale rol in het proces om Ardbeg whisky te maken.

Ardbog is een 10 jaar oude whisky, gerijpt op ex-bourbon vaten van Amerikaans wit eiken en zeldzame Manzanilla sherry vaten uit Spanje. Het resultaat is een Ardbeg met een onderscheidend karakter vol hartige tonen, de opvolger van Ardbeg Galileo die is uitgeroepen tot ‘World’s Best Single Malt’ tijdens de World Whisky Awards 2013.
Dr Bill Lumsden, Director of Distillation and Whisky Creation, legt uit: ‘De totale combinatie van elementen in Ardbog roept daadwerkelijk het beeld op van eeuwenoude turfvenen met de geruststelling van klassieke intense Ardbeg aroma’s als leer, toffee en rook.

Ieder jaar staat er een open uitnodiging voor alle liefhebbers en bezoekers van het eiland om langs te komen bij de distilleerderij op “Ardbeg Day”, traditioneel de laatste dag van het Islay Festival, dit jaar op 1 juni. Voor de komende editie is de dag omgedoopt tot “Ardbog Day”, de dag waarop de nieuwste Limited Edition wereldwijd gelanceerd zal worden. Ardbeg’s motto “we dig peat” krijgt op deze dag een extra lading met archeologische thema-activiteiten om het geturfde verleden van Ardbeg en Islay bloot te leggen.
Voor alle fans die niet naar het eiland kunnen komen worden er ook elders “Ardbog Day” feestjes georganiseerd, van San Francisco en Sydney tot in het centrum van Londen. Voor meer informatie over activiteiten wereldwijd en bij de Nederlandse Ardbeg Embassies* kijk op www.ardbeg.com.

Ardbog Day Tasting notes:

52.1% ABV
Non-chill filtered

De naam Ardbog is gekozen om eer te bewijzen aan de fameuze turfgronden van Ardbeg’s geboortegrond, het Schotse eiland Islay. De turf speelt immers een vitale rol in het proces om Ardbeg whisky te maken.
Ardbog is een 10 jaar oude whisky, gerijpt op ex-bourbon vaten van Amerikaans wit eiken en zeldzame Manzanilla sherry vaten uit Spanje.
Het resultaat is een Ardbeg met een onderscheidend karakter vol hartige tonen. Dr Bill Lumsden, Director of Distillation and Whisky Creation, legt uit: ‘De totale combinatie van elementen in Ardbog roept daadwerkelijk het beeld op van eeuwenoude turfvenen met de geruststelling van klassieke intense Ardbeg aroma’s als leer, toffee en rook.

Geur: Verlokkelijke golven van pecannoten, zoute toffee, karamel en leer met een duidelijk herkenbaar vleugje kruiden, lavendel en viooltjes. De rook is zacht en aromatisch en
vervlochten met zoute, hartige geuren zoals Iberico ham en olijven.
De toevoeging van wat water zorgt voor meer herbale noten, gerookte rabarber, oude balsamico azijn en een geur van ‘grafiet’ die te herleiden is naar de Manzanilla vaten.

Smaak: Een vol olieachtig mondgevoel leidt naar een krachtige uitbarsting van hartige smaken zoals gezouten cashewnoten, pinda’s, groene olijven maar ook kruidnagel, anijs, toffee en een vleugje ansjovis.

Finish: Een lange finish waarin de klassieke Ardbeg zoetheid, zoals ahornsiroop, in toom wordt gehouden door tannines van eikenhout, kruidnagel en koffie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.