Macallan Amber

Zoals de meeste bezoekers op deze website wel weten heeft Macallan ervoor gekozen om zijn Fine Oak en Sherry Oak collectie te discontinueren in faveure van de de nieuwe 1824 collectie. Het grootste verschil met deze nieuwe collectie is het feit dat er geen leeftijdsaanduiding meer wordt gebruikt.

De nieuwe serie met de namen Gold, Amber, Sienna en Ruby vervangen de 10 years old, 10 years old Fine Oak, 12 years old en de 15 years old Fine Oak. Dit heeft geleid tot enig negativiteit naar het merk, met name onder online commentatoren. Echter, The Macallan heeft het gevoel dat zij op deze manier het best in staat zijn om mooie whisky’s te maken zonder verplicht te zijn aan de minimale leeftijds-catgorieen.

De nieuwe “1824 Collection” van Macallan is niet langer gebaseerd op leeftijd, maar op de kleur van de whisky. Amber is na de Gold de tweede in de serie. De rijping geschiedt louter op Sherryvaten en aangezien de whisky niet wordt bijgekleurd, is de kleur volledig van het hout afkomstig. De whisky heeft gerijpt op first- en refill Sherryvaten van Amerikaans en Spaans eiken. Volgens whiskymaker Bob Dalgarno is uit de kleur het karakter van de whisky op te maken, hoe donkerder, hoe complexer. Dit geeft Macallan de vrijheid om, zonder aan leeftijd gebonden te zijn, zijn whisky op smaak te componeren.

Het Amber is gemaakt van een combinatie van Europese en Amerikaanse eiken vaten, waarvan de meesten refill sherry-vaten zijn. In tegenstelling tot de Gold wordt de Amber in meer “nieuwe” Sherry vaten gelagerd.

De proefnotities van de Macallan Amber Whisky zijn:

De kleur: helder amber.
De geur: de neus heeft een onmiddellijke hit van rozijnen, sultana’s, gember en aromatische bittere sinaasappel. Deze worden al snel vergezeld door verse groene peer en appel, samen met heerlijke honing, vanille, bruine suiker en kaneel noten.
De smaak: de smaak is zacht met veel romige vanille en sinaasappelschil. Daaronder zijn sappig gedroogde vruchten, met name rozijnen, plus bruine suiker en karamel notities. De groene vrucht heeft nu een meer gestoofde smaak, wat vooral in combinatie met de kaneel hinten doet denken aan appeltaart of appelflappen.
De na-smaak: de afdronk is lang met hinten van gerst, honing, vanille en eiken.
Het alcoholpercentage: 40%.
De herkomst: Highlands Schotland.
De leeftijd: onbekend.
De prijs: rond de €52,-
Conclusie: heerlijke Cognac, ook deze “No-Age” maakt zijn naam als Macallan Whisky zeker waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.