Home » featured, Nieuws

40 jaar De Klink met whiskyproeverij

14 October 2009 No Comment

whisky-proeverijOp vrijdag 16 oktober a.s. organiseert De Klink een whisky proeverij, in het kader van het 40 jarig jubileum, aanvang van de proeverij 19.00 uur.
Aan de hand van whiskyliefhebber Roel Korteschiel wordt er een “rondreis” gemaakt door Schotland. Tijdens zijn verhalen over whisky’s krijgt u bij iedere whisky iets te eten, om zo juist de smaak- spijscombinatie te beleven.

Gestart wordt er met een whisky uit de Lowlands, met zijn bescheiden aroma en een zachte, zoete fruitige afdronk, mooi om mee te beginnen niet direct dat ziltige van de whisky .

Gedacht wordt aan een Auchentoshan 10 jaar oude whisky.

Vervolgens een Speyside whisky. Diverse distilleerderijen liggen aan de oevers langs de rivier de Spey, de whisky’s uit deze streek hebben een typisch vleugje van de moutige zoetheid en een rokerig karakter (Glennfiddich).

Vervolgens het noordwesten van Schotland, Islands. Op de verschillende westelijke eilanden van Schotland produceren de distilleerderijen hun eigenzinnige whisky’s. Een van die eilanden is Skye met zijn distilleerderij Talisker. Dit is de leider onder de “single malt whisky’s” uit dit gebied. Zijn krachtige turfsmaak is in zowel zijn bouquet als in de smaak, een volle robuuste whisky. Deze whisky wordt geserveerd met een wildstoofpotje.

Voor het dessert blijven we op een van de eilanden. Het eiland Islay ligt ten zuidwesten van Schotland. De Bowmore distilleerderij staat in de gelijknamige plaats. Dit is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zeearm Loch Indaal. Bowmore komt uit het Gaelic en “Bow” betekent baai en “More” groot. De betekenis duidt dus op de grote baai Loch Indaal waar Bowmore aan is gelegen. Sinds enige jaren geeft Bowmore een aantal geselecteerde vaten, met de unieke Islay smaak, een finish op vaten waar wijn, port en sherry in heeft gerijpt. Hier proeven we een Bowmore whisky bij het dessert.

Uiteindelijk komen we bij de afsluiting van de proeverij en gaan we terug naar het vasteland om in de “Highlands”. We proeven een 15 jaar oude Dalwhinnie. Dalwhinnie heeft in de meer dan 100 jaar van haar bestaan weinig veranderingen ondergaan. In het stillhouse staat één wash still en één spirit still die met stoom verwarmd worden. De zes washbacks zijn van larikshout gemaakt en rijping vindt op bourbonvaten plaats. Er worden hier geen koperen condensors gebruikt om de alcoholdampen te laten neerslaan, maar ouderwetse zogeheten “orms”. Het water komt uit een meerzo’n zes km.
verderop “Allt an t’s-liuc geheten en dat gevoed wordt door sneeuw en bronwater. Bij Dalwhinnie spreekt men over “The Gentle Spirit” als men het over de malt heeft.

Deze proeverij kost per persoon €25,- per persoon. Aanmelden voor deze proeverij is gewenst. Aanmelden kan via info@deklink.nl of telefonisch op 0321-331465

40 jaar De Klink met whiskyproeverij, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Tags bij deze post:

Reageer op dit artikel!

Feedback Form