Home » Amerikaanse Whiskey, featured, informatie

American Whiskey

22 August 2009 One Comment

jim-beam-collectionAmerika heeft een uitgebreide whiskey-industrie. Whiskey distilleerderijen zijn gevestigd in Kentucky, Tennessee, Virginia en Illinois. De naam bourbon komt van de streek Bourbon Country in de staat Kentucky.

Bourbon

De Bourbon whiskey komt oorspronkelijk uit de landstreek Bourbon, in de staat Kentucky, deze drank wordt nu ook wel buiten Kentucky gestookt, bijv. in Illinos.

De wet schrijft voor dat de Bourbon uit een graanmengsel gestookt moet zijn, waarvan zeker 51% en ten hoogste 79% mais is. Wat rogge en gerstmout worden daaraan toegevoegd, dit om de omzetting van vergistbare suiker te stimuleren.

De distillateur mag dus wél zelf zijn mengsel samenstellen, als er maar 51% mais in zit. Zo heeft iedere distillateur zijn goed bewaarde geheime recept (net als bij ons met de jenever). En door dit geheim is de smaak van de Bourbons onderling verschillend.

452307653_b71df2ebc0

Rye

Rye whiskey heeft het wettelijk voorschrift uit een graanmengsel te bestaan met tenminste 51% rogge (ten hoogste 79%). De aanvulling bestaat hier uit gemoute gerst en mais. Hierin ligt het verschil: de verhouding van de gebruikte grondstoffen.

Bereiding

Het distillatieproces voltrekt zich (continu) via kolommen-apparatuur. De rectificeerkolom bestaat hier evenwel uit twee kolommen. In de eerste kolom bereikt de drank een alcoholpercentage variërend van 45 tot 65%. In de tweede kolom komt het gehalte op 60 tot 80% of zelfs hoger. Bourbon en Rye whiskey mogen géén hoger alcoholpercentage hebben dan 79%.

Is het eindprodukt gekomen op een alcoholpercentage tussen 80 en 85% dan mag het de naam “Whiskey” zonder enige toevoegingen dragen.

Is het stooksel tot een eindprodukt gemaakt van boven de 95% alcohol, dan wordt het “Grain Neutral Spirit” gedoopt.

Bottled in Bond

Betekend in Amerika minstens vier jaar lagering in onder overheidstoezicht staande opslagplaatsen.

American Whiskey, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Tags bij deze post: , ,

One Comment »

  • JayDie said:

    Afgelopen week de Jim Beam Black 8yo gekocht in de aanbieding bij de Gall & Gall. Proefnotitie volgt later op dit whisky forum.

    Ben erg benieuwd!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form