Home » featured, Nieuws, Overige

An Islay-gator tale!

3 September 2011 2 Comments

Ardbeg laat haar jaarlijkse limited edition los…. De Ardbeg Alligator!

Het is een vrij onbekend feit dat er in 1894 de fossiele overblijfselen van een alligator-achtig wezen zijn gevonden in de Schotse Highlands. Het is nog veel onbekender dat deze beesten hun weg hebben weten te vinden naar de Hebriden. Bekend als Islay-gators waren de dieren een vaak gezien fenomeen bij de huishoudens in het diepe zuiden van Islay.

En tot ieders grote verbazing zijn deze Islay-gators na zoveel jaar opnieuw gesignaleerd… bij Warehouse no.3 achter de pier van Ardbeg.

Erin ligt een Ardbeg van gevaarlijke diepte op de loer. Extreem zwaar branden van de eikenhouten vaten heeft de Whisky additionele smaken gegeven van rokerige barbecue smaken en een unieke “Spicy Bite”. Na huwing met de “huisstijl” Ardbeg van 1st fill ex-bourbon vaten is de Alligator geschikt om vrij te laten.

Ardbeg Alligator is het resultaat van experiment dat begon in 1999. Het bevat whiskies van verschillende leeftijden en verschillende stijlen, maar is ten minste 10 jaar oud. “Alligator Charring” beschrijft de wijze waarop de eikenhouten vaten van binnen gebrand worden voordat ze gevuld worden met spirit. Het gebrande hout ziet eruit als de geschubde huid van een Alligator, vandaar de naam. Het hart van Ardbeg Alligator is gerijpt op ‘level 4’ vaten, het meest intense niveau van branden.

Dr. Bill Lumsden, Head of Distilling and Whisky Creation, licht toe: “Extreem krachtig branden van de vaten geeft de spirit erin rokerige barbecue smaken. In het huwelijk met de ‘huisstijl’ Ardbeg van 1st fill ex-bourbon vaten zorgt dit voor een unieke ‘spicy bite’ in de Alligator.”

Als iemand het volledige, duistere verhaal wil weten over de connectie tussen Islay, Ardbeg en ‘gators dan wordt dit voor de moedigen onthuld in een documentaire op Ardbeg.com of de Ardbeg app.

Ardbeg Alligator is gebottled op 51.2% ABV en is zoals alle Ardbeg whiskies non-chill filtered voor volledig behoud van textuur en mondgevoel.

In Nederland vanaf 1 september exclusief verkrijgbaar bij de Ardbeg Embassies, vanaf 1 oktober landelijk bij uw (whisky)speciaalzaak.

An Islay-gator tale!, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

2 Comments »

 • Ardbeg Alligator – Limited Edition 2011 - Whisky Review.nl said:

  […] door de fluctuerende beurskoersen die de Whisky’s hebben meegemaakt tussen 1997 en 2006, heeft de Ardbeg 2011 Limited Edition de naam Alligator meegekregen. Maar waarom […]

 • FirstLeilani said:

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn additional cash
  every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra money, search for:
  Boorfe’s tips best adsense alternative

Reageer op dit artikel!

Feedback Form