Home » featured, Headline

Ardbeg 10 years

17 October 2010 2 Comments

Ardbeg is één van de grote namen uit het Whisky-paradijs (eilandje) Islay. Hoewel ik meerdere Ardbeg’s in mijn leven heb gedronken, had ik er nog nooit één beschreven. Hierbij dus mijn eerste Ardberg beschrijving op WhiskyReview en meteen ook de meest verkochte Ardbeg, de 10 years.

Ardbeg 10 years old is tevens de eerste non-chill gefilterde whisky in de serie van Ardbeg.

Het eiland Islay ligt ten zuid westen van Schotland. De distilleerderij Ardbeg ligt aan de zuidkust van Islay, van de plaats Port Askaig via Bowmore en Port Ellen en daarna naar Ardbeg distilleerderij. De naam Ardbeg komt uit het Gaelic en zou genoemd zijn naar een klein dorp in het verre verleden en betekent “small headland” of wel kleine landtong of kaap.

Uit de eigen bron Loch Uigedail komt het zachte, turfachtige water en de vruchtbare grond zorgt voor het graan.De van het eiland gestoken turf geeft de malt whisky zijn kenmerkende smaak, waar mensen òf zo heel erg van genieten òf van gruwen. Ardbeg heeft van 1981-1989 stil gelegen en werd in 1989 overgenomen door Allied Distillers waarna de productie werd hervat. In 1996 werd de distilleerderij wederom gesloten maar een jaar later opgekocht door Glenmorangie.

Al de prachtige delicate jodiumhoudende aroma’s van het eiland Islay zijn in deze heerlijke maltwhisky vertegenwoordigd. Om alle bestaande en authentieke geuren te behouden heeft men bij Ardbeg besloten om de whisky niet koud te filteren, wat een prima idee was. De rijke aroma’s, de rokerigheid en het turf, smelten in deze whisky tot een absolute rijkdom van smaak samen.

De proefnotities van de Ardbeg 10 years zijn:

De kleur: licht karamel goud.
De geur: medicinaal (jodium), zilt, karamel, rook en koffie.
De smaak: een zeer turfachtige, rokerige en complexe smaak met wat koffie en chocolade.
De na-smaak: zoals een Islay whisky betaamt, een mooie lange volle na-smaak.
Het alcoholpercentage: 46%.
De leeftijd: 10 jaar.
De prijs: €40,-.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8+.

Ardbeg 10 years, 8.3 out of 10 based on 27 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 8.3/10 (27 votes cast)
Tags bij deze post: , , ,

2 Comments »

  • Rigter said:

    Good whisky the taste is great, also with a sigar.
    Ardbeg is one my favorites Scottish whisky.

  • Rigter said:

    Ardbeg is one my favorites Scottish whisky.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form