Home » featured, Headline, Schotse Whisky

Ardbeg Alligator – Limited Edition 2011

3 September 2011 2 Comments

Ardbeg heeft zijn jaarlijkse Limited Edition gelanceerd en ook dit jaar is het een bijzondere editie. Waar vorig jaar de pakkende naam Rollercoaster werd gebruikt, zo genoemd door de fluctuerende beurskoersen die de Whisky’s hebben meegemaakt tussen 1997 en 2006, heeft de Ardbeg 2011 Limited Edition de naam Alligator meegekregen. Maar waarom Alligator?

Alligator Charring beschrijft de wijze waarop de eikenhouten vaten van binnen gebrand worden voordat ze gevuld worden met spirit. Het gebrande hout ziet er uit als de geschubde huid van een alligator, vandaar de naam Ardbeg Alligator.

De extreem felle verkoling van het vat geeft de Ardbeg Alligator een unieke kruidige ‘bite’ die u zal verrassen! Deze wilde, ongetemde release is gerijpt in nieuwe, zwaar verkoolde vaten van lucht-doorgewinterde Amerikaanse witte eik, waardoor tonen van rokerigheid, kruiden en barbecue smaken worden meegegeven aan deze whisky.

Ardbeg Alligator is het resultaat van een experiment dat begon in 1999. Het bevat whisky’s van verschillende leeftijden en verschillende stijlen, maar altijd minstens tien jaar oud.

Deze Whiksy is trouwens een non-chill-filtered Whisky, wat inhoud dat deze niet een bevriezing heeft ondergaan waarbij de vlokken  die dan ontstaan eruit gefilterd worden.

Lees ook het Islay-gator verhaal!

De proefnotities van Ardbeg Alligator – Limited Edition 2011 zijn:

De kleur: licht oranje goud, volgens Ardbeg getaand leer….
De geur: kruidig, fruitig, houtskool, babeque-saus, eikenhout, chocolade en gerookte zalm op de achtergrond. Heerlijk!  Een paar druppels water toevoegen is een must, dan worden ook de geuren van gember en limoen waargenomen.
De smaak: intens rokerig, met een hoog peat/turf gehalte! Tevens de smaken van: vanille, sinaasappel, leer, chocolade, gember en gebarbecued vlees. Ondanks het zware verkolen van het vat vind ik de rook/roet smaken niet extreem overheersen, er blijft genoeg frisheid over.
De na-smaak: zachte rook-smaak met turf, vanille en iets bloemigs.
Het alcoholpercentage: 51,2%.
De herkomst: Islay (Schotland)
De leeftijd: gemiddeld minstens 10 jaar oud.
De prijs: 70 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8+. Wederom een geweldige knaller van Ardbeg, terecht de Limited Edition van 2011!

Ardbeg Alligator - Limited Edition 2011, 8.1 out of 10 based on 15 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 8.1/10 (15 votes cast)
Tags bij deze post: , , , ,

2 Comments »

  • Erik said:

    Heerlijke Whisky, al zal deze sterke Islay mij nog beter gaan bekoren in de winter…

  • Ronald said:

    Helemaal mee eens, een fantastische whisky die de liefhebbers van Ardbeg zeker zal bevallen. Bij Gall en Gall verkrijgbaar met 20% korting tijdens de “wilde whisky dagen” en met een Gall en Gall kaart nog eens 5% extra korting zodat deze bijzondere whisky binnen het bereik komt van de echte Islay-fan.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form