Home » featured, Headline, Schotse Whisky

Ardbeg Galileo

2 September 2012 4 Comments

Nu het weer in Nederland weer wat slechter wordt en de BBQ-afdeling bij de Intratuin ingeruild wordt voor de Kerst-afdeling (jl. 30 augustus!) is het weer de hoogste tijd om een mooie Islay Whisky te proeven en te beschrijven.

De Ardbeg Galileo is een 12 jaar oude Whisky, gedestilleerd in 1999 en gebotteld in 2012. Deze Ardbeg is gerijpt in ex-marsala casks uit Sicilië gecombineerd met 1st fill ex- bourbon casks.

Deze Limited Edition is eigenlijk bedoeld om iets te vieren, namelijk Ardbegs 1ste experiment in de ruimte!

Ardbeg is namelijk uitgenodigd om deel te nemen in een pionierende studie op het ISS (International Space Station) in moleculaire rijping. Het experiment wordt gedaan in speciale test tubes, geheten MixStix, met controle monsters op aarde bij Ardbeg op Islay en in Houston. Het experiment is begonnen op 11 januari 2012.

We weten allemaal dat een Ardbeg whisky “never fails to send you into orbit”. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Ardbeg is uitgenodigd door US Based Space Research Company NanoRacks LLC om deel te nemen in een verouderings en rijpings experiment. Wetenschappers hopen de effecten van micro-zwaartekracht te ontdekken op onze micro-organics verbindingen.

In intensieve samenwerking met het Ardbeg Distillery team in Schotland, zullen de techneuten het expiriment heel precies monitoren en vergelijken met de samples op aarde in Houston, Texas en in Warehouse 3 van Ardbeg op Islay.

Watch the Space!

Dit is een grote kans voor Ardbeg, dus vragen ze ons deze speciale gelegenheid mee te vieren door een glas te heffen op de sterren en proosten op 1 twinkelend licht in de ruimte in het bijzonder – The International Space Station. Dit station is iedere 91 minuten zichtbaar vanaf aarde en draagt een extreem kostbare lading…

Genoeg gesproken over het ruimte-experiment! We gaan proeven! Meteen bij het openen van de miniatuur ruik je al dat het een Islay-Whisky is, het barst van de romige turf, rook, zilt en vanille…. Heerlijk!

De proefnotities van de Ardbeg Galileo 1999-2012 zijn:

De kleur: amber.
De geur: teer, pittige toffee, zoete mais, vleugjes van rijpe tropische vruchten als banaan en mango.
De smaak: stevige, olieachtige textuur leidt tot zoete, romige fudge, gerookte abrikozen met room, rijpe banaan en veel specerijen.
De na-smaak: rokerige maar zoete finish blijft lang hangen in de mond en herinnert je aan tropische vruchten.
Het alcoholpercentage: 49%.
De herkomst: Islay.
De leeftijd: 12 jaar oud.
De prijszo’n €80,-.
De prijs/kwaliteit verhouding: Een 8+, voor een 12 jaar oude Whisky erg complex en mooi. Het ruimte-verhaal geeft een extra dimensie aan deze Whisky.

Videobeelden ISS – Bekijk hier de unieke videobeelden van The International Space Station.

Ardbeg Galileo, 7.3 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
Tags bij deze post: , , , ,

4 Comments »

 • Leon Theuws said:

  Hallo,
  Jammer dat u deze mini geopend hebt, dit doet pijn bij iedere verzamelaar. Ik ben heel nieuwsgierig hoe u aan deze mini gekomen bent, want mij lukt het niet (de alligator nog wel, maar de Day en Galileo nog niet. Ook niet via de Ardbeg-Ambassadeurs.)

  Alvast bedankt voor een reactie waarmee mijn nieuwsgierigheid beantwoord wordt.

  m.v.g.
  Leon Theuws
  http://members.chello.nl/theuws1/

 • Wouter (author) said:

  Dank voor je reactie! Het is inderdaad zonde, maar er moet natuurlijk ook gereviewed worden 😉 anders weten we niet hoe die smaakt. Ik heb deze miniatuur trouwens ontvangen via de Nederlandse distributeur van Ardbeg.

  Ten tijde van reviewen was de miniatuur ook via de shop van Ardbeg.com te koop voor iets van 8 GBP. Misschien een ideetje om die website in de gaten te houden?

  Groeten,

  Wouter

 • Leon Theuws said:

  Bedankt voor de info. ik heb hem gemist op de Ardbeg-site. Als je van de lege mini af wilt heb ik nog wel interesse (svp mailen buiten het forum om).

 • Laphroaig 13 y Anam Na H-Alba - Whisky Review.nl said:

  […] de Ardbeg review van 2 weken terug is het nu de beurt aan de volgende Islay knaller, de Laphroaig 13 y gebotteld […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form