Home » featured, Schotse Whisky

Aultmore 12 years

10 June 2009 No Comment

aultmoreDe naam Aultmore is afkomstig uit het Gaelic en betekent “Big Burn” wat vertaald “Grote Stroom” de bijnaam van de Burn of Auchinderran is.

Alexander Edward gaf in 1895 opdracht tot de bouw van Aultmore. De familie van Alexander Edward had reeds diverse distilleerderijen in haar bezit o.a. Benrinnes. In het jaar 1888 bouwde Alexander samen met de in die tijd bekende Sir Peter J. Mackie de Craigellachie distilleerderij in het plaatsje met diezelfde naam. In 1897 kwam in de distilleerderij van Aultmore de eerste spirit uit de stills. In die jaren werd de watermolen vervangen door een stoommachine en werd de distilleerderij op het electriciteits net aangesloten. Door faillissementen en teruglopende markt werd de productie gestopt in 1900 en na sluitingen wegens de oorlog werden de twee distilleerderijen in 1923 te koop aangeboden en gekocht door John Dewar & Sons een bekende blender uit Perth.

Na 1945 werd de productie weer opgestart en rond 1950 werd er een installatie bij Aultmore gebouwd om van het restafval van de mash, de draf, tot een hoog eiwithoudend veevoer te kunnen verwerken. In 1967 werden de twee aanwezige stills van de Aultmore distilleerderij van kolen naar stoom omgebouwd, daarna werden de moutvloeren uit productie genomen en kocht men mout voortaan bij de grote mouterijen. Tijdens de sluiting van 1970 tot 1971 verdubbelde men het aantal stills en werd de stoomboiler omgebouwd om van kolen naar olie te stoken. Er staan nu in de Aultmore distilleerderij twee wash en twee spirit stills op stoom gestookt. De zes washbacks zijn van larikshout gemaakt. De malt wordt niet zelf meer opgeslagen in de warehouses maar naar andere bedrijven vervoerd om daar te rijpen. Voor deze rijping worden hoofdzakelijk refill vaten gebruikt. Het water uit de Burn of Auchinderran, die langs de distilleerderij stroomt, wordt zowel voor het brouwen als voor de koeling gebruikt. Deze Burn of Auchinderran ontspringt in de “Foggie Moss” dit zijn heuvels die ten noorden van de distilleerderij gelegen zijn. Het gebied rond Aultmore is nogal afgelegen en dun bevolkt, zodoende was het hier zeer populair voor smokkelaars schuilplaatsen. Het grote aantal riviertjes en de volop voorradige turf van Foggie Moss waren een bijkomende aanmoediging voor hun om illegale stills te bouwen. Vandaag de dag is de distilleerderij van Aultmore nog steeds met het mooie landschap verweven wat terug te vinden is in het uitgebalanceerde en aromatische Speyside karakter met de afdronk in de spirit van deze frisse, lekkere iets zoetige en fraai in balans zijnde maltwhisky.

De kleur: mooie gouden chardonnay kleur.
De geur: iets kruidig, prachtige bloemige parfum tonen voeren de boventoon.
De smaak: krachtig, de bloemige aroma’s gaan mooi over in de rijke zoetere fruittonen.
De na-smaak: iets drogende afdronk is aangenaam lekker met fruittonen.

Aultmore 12 years, 7.4 out of 10 based on 5 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 7.4/10 (5 votes cast)
Tags bij deze post:

Reageer op dit artikel!

Feedback Form