Home » featured, Schotse Whisky

Ballantines 12 years

6 July 2009 No Comment

Ballantines_12Ballantines 12 years is een van mijn meest favoriete blended Whiskies. Deze Whisky is zacht van smaak, vanille en bloemen hinten en heeft wat weg van een cognac.

Dumbarton Rock was al ten tijde in de vijfde eeuw een bolwerk en wordt bekroond met een kasteel uit de jaren 1600 tot 1700. De rots en het kasteel domineren het stadsgezicht. Ervoor rijst de toren op van het aan het eind van de jaren dertig uit baksteen opgetrokken gebouw dat de Ballantine distilleerderij van toenmalig eigenaar Hiram Walker huisvest, twee distilleerderijen waarvan er één graanwhisky distilleert en de ander twee maltwhisky’s produceert. De blends van Ballantine’s zijn zacht van body, maar complex en hebben vleugjes Islay en Highland karakters, afgerond in bourbonvaten. Uniek aan Ballantine’s is dat ze uitsluitend de houten vaten van de Amerikaanse bourbon gebruiken. In de VS mogen deze vaten maar een keer worden gebruikt. Ballantine’s koopt ze op, verscheept ze naar Schotland en bewaart er zijn whisky in. Dat geeft de wat zoetere smaak. Er zit geduld, vakmanschap en geschiedenis in het maken van blended whisky. Al 180 jaar wordt Ballantine’s whisky gemaakt volgens hetzelfde recept en traditionele werkwijze. In bijna twee eeuwen hebben slechts vijf deskundige masterblenders van Ballantine’s de ware geheimen van de whisky gekend. Deze kennis hebben ze vervolgens van generatie op generatie doorgegeven.

De kleur: helder honinggoud .

De neus: honingzoet met romige aroma’s van eikenhout en vanille.

De smaak: complex, bloemig, zoete tonen van honing en eiken, die mooi in balans zijn. De afdronk heeft verfrissende aroma’s van vanille, hout en licht ziltige tonen.

Ballantines 12 years, 8.8 out of 10 based on 10 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 8.8/10 (10 votes cast)
Tags bij deze post: ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form