Home » featured, Headline, Schotse Whisky

Celp Whisky – the Seaweed Experience

14 February 2011 3 Comments

Celp is een Whisky uit Islay met daarin zeewier, een Whisky mag het echter officieel niet genoemd worden, aangezien er aan Whisky niets toegevoegd mag worden. Geheel begrijpelijk ook, want het heeft eigenlijk iets neps.

De zeewier in de fles ziet gaaf uit, de vraag is echter wel of het ook echt zeewier betreft. Na een korte zoektocht op het internet lijkt het namelijk om een zoetwater plantje zoals in de vissenkom te gaan, echter een bioloog ben ik gelukkig niet….

Deze Whisky bevat dus zeewier, helaas is het moeilijk om te kunnen zeggen dat ik deze smaak proef. Je kunt wel zeggen dat deze Whisky wat fruitiger en wat ziltigere geur heeft.

Hoewel onbekend is van welke destilleerderij deze 6 jarige Whisky met een alcoholpercentage van 55% afkomt, zijn er twee Whiskymerken die steeds genoemd worden. Dit zijn Lagavullin en Laphroaig. Ik gok dat het hierbij om Laphroaig gaat. Helemaal zeker is dit echter niet.

Het ontstaan van deze bijzondere whisky is een reis terug in de tijd. In de 17e eeuw werd whisky vaak illegaal gestookt voor eigen gebruik. Het Uisge Beatha was in die tijd een drank die door iedereen in Schotland gedronken werd. Het distilleren was dan ook een echte huisnijverheid die in menig huishouden plaatsvond. In die tijd waren er nog weinig doktoren in Schotland en kende het levenswater vaak ook een medicinaal gebruik. Net als overal in de wereld waren er in Schotland vrouwen die een ruime kennis hadden van het gebruik van planten voor medicinale doeleinden. Volgens overlevering was er ergens op de Schotse Hebriden een vrouw die de voor die tijd bijzonder hoge leeftijd bereikte van 99 jaar. Deze Schotse Iana McClannaghan bleek een geheim te hebben. Zij deed aan hekserij, maakte kruidendrankjes, gebruikte haar ruime kennis van planten om mensen te genezen en, volgens de overlevering, gebruikte zij ook vaak levenswater om haar kruiden en planten op te leggen. Haar geheim om gezond te blijven was een bepaalde zeewiersoort die zij liet “trekken” in een hoeveelheid Uisge Beatha.

De proefnotities van de Celp Whisky – the Seaweed Experiencezijn:

De kleur: groen algenwater.
De geur: veel turf, ziltigheid en iets fruit.
De smaak: stevig en krachtig van smaak met turf, zilt, fruit, iets hout en een kleine hint van cacao.
De na-smaak: kruidig, met turf en zilt.
Het alcoholpercentage: 55%.
De prijs: €35,-
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7-. Grappige Whisky maar meer niet. Voor dit geld koop je beter een leuke Islay zoals de Laphroaig Quarter Cask.

Celp Whisky - the Seaweed Experience, 7.9 out of 10 based on 9 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 7.9/10 (9 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , ,

3 Comments »

Reageer op dit artikel!

Feedback Form