Home » featured, Schotse Whisky

Glenfiddich Solera Reserve – 15 years old

15 July 2009 2 Comments

Glenfiddich-15-yeardGlenfiddich 15 years old Solera Reserve wordt volgens een uniek proces, anders dan volgens de Schotse traditie gemaakt. De malt laat men minstens 15 jaar rijpen, eerst op nieuwe eikenhouten vaten en dan op sherry vaten, daarna wordt de maltwhisky overgestoken op een enorm groot solera vat, dat men altijd voor de helft gevuld laat. Na de “mariage” gaat de maltwhisky nog enkele maanden op kleine solera “tuns” voor de eindrijping. Glenfiddich 15 years Solera Reserve is zodoende een uniek product en het ontdekken waard.

De Glenfiddich distilleerderij heeft twee stillhouses waarin tien wash stills en twintg spirit stills staan. De vierentwintig washbacks zijn van Oregon pine. Er worden hier zelfs twee mash tuns gebruikt en voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk bourbonvaten en zo’n 10% sherry vaten. De vaten worden in eigen kuiperij gerepareerd en er is ook een kopersmid in dienst voor het maken van nieuwe en onderhouden van de oude stills. Glenfiddich betrekt zijn water voor de bereiding van whisky uit een waterbron nl. de Robbie Dubh, wat “Zwarte Robert” betekent en om de condensors te koelen gebruikt men water uit de rivier de Fiddich. Zo’n 90% van de productie wordt als single malt verkocht.

De kleur: goud.
De geur: chocolade en turfachtig met honing en vanille.
De smaak: olieachtig, mooie diepe, warme aroma’s en fruitig (peren), kruidig en lichte tinten van chocolade met een terugkerende warme kruidige afdronk.

Glenfiddich Solera Reserve - 15 years old, 7.7 out of 10 based on 19 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 7.7/10 (19 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

2 Comments »

  • JayDie said:

    YES! Hier gisteren een dram van gedronken… HEERLIJK! Ik sluit me aan bij de in het artikel genoemde proefnotitie!

  • Stefan said:

    Al erg lang benieuwd naar. Ik denk dat ik hier binnenkort maar eens een flesje van ga halen.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form