Home » featured, Schotse Whisky

Glenmorangie – Astar 9 years

2 December 2009 No Comment

Glenmorangie - AstarGlenmorangie “Astar” is de opvolger van de “Artisan Cask”. De whisky is een “vatting” van 10 “designer casks”.

De naam is afkomstig uit het Gaelic en betekend “Journey” (reis). Deze naam is gekozen voor al het werk wat Glenmorangie in de laatste 15 jaar er aan besteed heeft om de maltwhisky’s en de vaten uit te zoeken.

Het is bekend dat de vaten van Ozark Oak gemaakt zijn, gekozen om drie redenen, de langzame groei van de eikenbomen in de Ozark Mountains, de vaten zijn in de open lucht gedurende twee jaar gedroogd en ze zijn stevig getoast maar niet gebrand (charred). Traag groeiend hout heeft een grotere poreusheid. Het hout wordt 2 à 3 jaar gedroogd in de buitenlucht (normaal 3 dagen in een oven) De nieuwe “Astar” is wat steviger en rijker en zeker rijper en complexer dan de oude Artisan Cask, die een lichtere stijl heeft met wat meer citrus en bloemige tonen. De vaten zijn wat meer gerijpt en de whisky’s van de “Aster” zijn gemiddeld tussen de 9 en 10 jaar oud.

De proefnotities van de Glenmorangie – Astar 9 years zijn:

De kleur: licht geel.
De geur: rijk, eerst tonen van vanille, daarna volle aroma’s van kruiden en citrus fruit (lemon) en zelfs wat aroma van Balsamico azijn.
De smaak: pittige kruidige aroma’s en na toevoeging van wat water komen heldere vanille tonen los met aroma’s van witte chocolade en cacao tonen en blijft mooi kruidig met tonen van kaneel met lichte aroma’s van appels.
De na-smaak: lang, iets drogend met terugkerende kruidige en zachte vanille tonen.
Het alcoholpercentage: 57,1%
De prijs: ongeveer 55 euro.

Glenmorangie - Astar 9 years, 8.8 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
Tags bij deze post: ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form