Home » featured, Headline, Schotse Whisky

Glenmorangie Sherry Wood Finish

25 September 2010 3 Comments

De Glenmorangie Sherry Wood Finish is een delicate en volle Whisky met veel Sherry tonen, misschien zelfs iets te veel waardoor deze iets overheerst. Als je van sherry houdt, een absolute aanrader dus!

Deze Whisky is 12 jaar gerijpt, waarvan de laatste periode dus op oude Sherry vaten, de finish dus. Het alcoholpercentage van deze Whisky bedraagt 43%.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze Sherry Wood Finish niet gelijk aan de Glenmorangie  – The Lasanta, deze laatstgenoemde is namelijk 15 jaar gerijpt en heeft een hoger alcohol percentage van 46%.

De distilleerderij van Glenmorangie ligt aan de kust van de Dornoch Firth, ten noorden van de plaats Tain, direct aan de spoorlijn die van Inverness naar de plaatsen Thurso en Wick loopt. De naam Glenmorangie wordt als “glen moorendzjie” uitgesproken en komt uit het Gealic, wat “vallei van rust” betekent. De naam Glenmorangie komt van de boerderij waar de distilleerderij begonnen is en ook het nabij gelegen bos heeft dezelfde naam. In 1738 werd op de Morangie boerderij begonnen met het brouwen van bier. Het water betrekt men nu nog steeds uit dezelfde waterbron als toen voor het brouwen van het bier. William Matheson, eigenaar van de boerderij kreeg in 1843 een vergunning om te distilleren. De boerderij werd verbouwd en men begon de distilleerderij die nu nog een deel van de naam draagt. In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Co. LTD. opgericht en de boerderij onderging een grote verbouwing. Glenmorangie was na de verbouwing de modernste distilleerderij in die tijd van Schotland. De stills werden indirect met stoom verwarmd door de stoom door een spiraal in de still te laten lopen. Vooral de nieuw ontworpen stills waren zeer bijzonder, nu nog zijn deze stills de hoogste van de Schotse whiskyindustrie. De grote hoogte zou ervoor zorgen dat het eindproduct zuiverder zou zijn, doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en zo de kromming boven aan de hals niet zouden bereiken. Net voor wereldoorlog 1 werd Glenmorangie verkocht aan de blender Macdonald & Muir en whiskybroker Mr. Durham.

De proefnotities van de Glenmorangie Sherry Wood Finish zijn:

De kleur: goud geel.
De geur: sinaasappels, citrus, zuur (kots?), fruitig en veel sherry aroma’s.
De smaak: gecompliceerd, kruidig, sinaasappels en sherry. Iets vettig qua structuur.
De na-smaak: zeer vol echter niet heel lang.
Het alcoholpercentage: 43%.
De leeftijd: 12 jaar.
De prijs: €40,-.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7-.

Glenmorangie Sherry Wood Finish, 9.0 out of 10 based on 7 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 9.0/10 (7 votes cast)
Tags bij deze post: , ,

3 Comments »

  • Ronald said:

    Ik was al bijna gaan zoeken naar een winkel om deze te bestellen, totdat ik het woord ‘kost’ in de proefnotities zag staan. Hoe verhoudt zich dat tot het toch nog relatief goede eindcijfer?

  • Ronald said:

    Ik bedoel natuurlijk ‘kots’. Excuses.

  • Wouter (author) said:

    @Ronald, het is absoluut geen verkeerde Whisky, daarom het relatief goede eindcijfer. De k*ts geur is duidelijk te herkennen, al kan deze natuurlijk ook omschreven worden als een zuurtje… 😉

Reageer op dit artikel!

Feedback Form