Home » featured, Headline, Ierse Whiskey

Ierse Whiskey

5 May 2009 One Comment

paddy

Ierse Whiskey wordt geschreven met een E, De Schotse zonder de E dus whisky.
De Ierse whiskey heeft een heel andere distilleermethode dan de Schotse.
Dit is terug te vinden in de smaak. De Schotse whisky heeft een rooksmaak die de Ierse whiskey niet heeft.

Hoewel er in Ierland minstens zoveel turf voorkomt als in Schotland, wordt het graan gemout boven steenkool. Hierdoor mist Ierse whiskey het voor de Schotse malts zo kenmerkende rokerige en turfachtige aroma, maar komen er wel vele andere geurige aroma’s naar boven.

De Ierse distilleerderijen gebruiken vooral ongemoute gerst om te distilleren, aangevuld met zo’n 20 à 40% mout. De Schotten gebruiken nog steeds pure mout.

Vanwege de deels ongemoute gerst zijn de Ieren genoodzaakt om drie keer te distilleren, in plaats van de gebruikelijke twee keer. Hierdoor verlaat het distillaat de ketel met een hoger alcoholpercentage. Omdat de drank vervolgens tot een drinkbare sterkte wordt verdund, is de hoeveelheid alcohol in de fles uiteindelijk gelijk aan die van de Schotse malts.

Ierse malts zijn wat zachter en ronder van smaak dan Schotse.

 

Bekende Ierse whiskey’s zijn:

 

             Crested Ten

             Inishowen

             Jameson

             Midleton Very Rare

             Paddy

             Tullamore Dew

             Power’s

             Clontarf Black

 

Bekende Single Malts zijn:

             Bushmills (maakt ook blended whiskeys)

             Connemara

             Locke’s 8 Year Old

             Tyrconnell

             Red Breast

             Clontarf

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags bij deze post: ,

One Comment »

  • Paddy Irish Whiskey - Whisky Review.nl said:

    […] bijzonder anders dan Jamesons Whiskey. Misschien nog ietsje zachter en daardoor geschikter voor de Irish Koffie. Paddy Whiskey is een traditionele Ierse Whiskey, met de klassieke smaak van de whiskey’s uit […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form