Home » featured, Headline, Rare Whisky Site, Schotse Whisky

Laphroaig 13 y Anam Na H-Alba

23 September 2012 One Comment

Na de Ardbeg review van 2 weken terug is het nu de beurt aan de volgende Islay knaller, de Laphroaig 13 y gebotteld door de Duitse bottelaar Anam Na H-Alba.

Deze Laphroaig is gedestilleerd op 14 mei 1998 en heeft vervolgens 13 jaar gerijpt op bourbon vatnummer: 700228. Het resultaat is een prachtige Islay-whisky op een vat-sterkte van 54,2%, die niet ge-chill-filtered is.

Qua kleur is deze Laphroaig redelijk stro-achtig, voor een 13 jaar oude Whisky is dit aan de wat lichte kant, er zijn dan ook geen kleurstoffen toegevoegd aan de deze Whisky.

Totaal zijn er van deze botteling 102 flessen. Laphroaig vaten en bottelingen uit de # 7002xx serie zijn naast  Anam Na H-Alba ook bij andere bottelaars zoals: Archives, Berry Bros, Blackadder, James McArthur, Malts of Scotland, Wilson & Morgan opgedoken…

De proefnotities van de Laphroaig 13 y Anam Na H-Alba zijn:

De kleur: stro.
De geur: eerst turf, vervolgens de bekende islay-fenolen,  jodium, zeewier, mosselen. Weer iets later komende de dieperliggende geuren als menthol, citrus, vers gemaaid gras, leer en muskus naar boven.
De smaak:  aangenaam smaak van vette turf, mout, lichte rook, hout (lichte bitterheid), zwarte peper, mentol, citrus, gras, leer en kruiden.
De na-smaak: de mout-smaak blijft heerlijk hangen, lichte bitterheid en redelijk droog. 
Het alcoholpercentage: 54,2%.
Bottelaar: Anam Na H-Alba
De herkomst: Islay.
De leeftijd: 13 jaar oud.
De prijs: ongeveer 80 euro. Tip: Sample voor €3,40 verkrijgbaar bij RareWhiskySite.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 7,5. Zeer krachtige Laproaig-typische Whisky. De moutsmaak spreekt zeer aan. Heerlijke Whisky met enorm veel verschillende lagen in aroma’s.

Laphroaig 13 y Anam Na H-Alba, 9.3 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , , ,

One Comment »

  • R.F. van Zijl said:

    Heb van bovenstaande whisky echt genoten;de neus: perfecte mooie, zachte whisky, met redelijk veel turf, jodium, zeewier en gras; smaak: heerlijke turf, met verder
    citrus, hout, gras, MOUT, rook, peper, gras en véél kruiden!!! Erg malty aan het eind van deze smaakbeleving. Met een klein, aangenaam bittertje!

    P: 9,0 pnt.

    Veel succes!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form