Home » featured, Schotse Whisky

Laphroaig Single Islay Malt Quarter Cask

5 September 2009 2 Comments

laphroaig-quarter-caskLaphroaig is een whisky met een sterke, uitgesproken smaak. Alle Islay malts hebben een jodiumachtige zeewiersmaak, maar Laphroaig is daarvan de meest medicinale. Laphroaig Single Islay Malt Quarter Cask is een hele mooie whisky van Laphroaig die verschillende jaargangen bevat (vandaar dat er geen jaartal op de fles staat).
Op de gebruikelijke wijze gerijpt maar daarna overgeheveld in kleinere vaten om het rijpingsproces te versnellen. Omdat er veel meer contact is tussen het hout en de whisky, versnelt het rijpingsproces met 30%. Uiteraard beïnvloedt dit de smaak van de malt. Het eiken zorgt eerst voor een zijdezachte dronk, daarna een explosie van turf, die zo kenmerkend is voor Laphroaig.

Laphroaig is een whisky met een sterke, uitgesproken smaak. Alle Islay malts hebben een jodiumachtige zeewiersmaak, maar Laphroaig is daarvan de meest medicinale. De laatste bottelingen zijn een heel klein beetje zoeter geworden, maar dat doet niets af aan het sterke karakter van Laphroaig. De body van Laphroaig is bijzonder olieachtig. De distilleerderij, die aan zee ligt, doet deels ook dienst als stadhuis. Blijkbaar is dit een hele romantische omgeving, want er kunnen ook trouwerijen gehouden worden!

De proefnotities voor de Laphroaig Single Islay Malt Quarter Cask zijn:

De kleur: lichtgoud
De geur: brandende turf, daarna een beetje kokosnoot en banaan
De smaak: diep,complex en rokerig maar verrast daarna door een vleugje zoet
De na-smaak: zeer lang, eindigt rokerig en kruidig
De prijs: ongeveer 35 euro

laphroaig-quarter-cask-2

Bron van de schitterende foto: http://www.islay.org.uk/index.php?showimage=27
De foto is gemaakt door Armin op de Isle of Islay.

Laphroaig Single Islay Malt Quarter Cask, 8.5 out of 10 based on 19 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 8.5/10 (19 votes cast)
Tags bij deze post:

2 Comments »

  • JayDie said:

    Ik ben in het bezit van deze geweldige malt! Heb daarnaast deze week een sample met een collega geruild: hij heeft de ‘reguliere’ Laphroaig 10yo, ik dus de QC. Ga ze naast elkaar proeven en ben benieuwd wat ik ervan ga vinden!

    Proefnotitie is later te lezen op dit whisky forum.

    Deze QC is in ieder geval al een aanrader: zie ook mijn proefnotitie!

  • Whisky Wijsheid – proeverij | Whisky Review - Elke week een nieuwe whisky beschrijving! said:

    […] Whisky 4: Neus: brandende turf, daarna een beetje kokosnoot en banaan. Smaak: diep,complex en rokerig maar verrast daarna door een vleugje zoet. Dit moet de Laphroaig Quarter Cask zijn, welke ik toevallig 2 weken terug leeg geschonken heb. Whisky: Yes! Laphroaig Quarter Cask. […]

Reageer op dit artikel!

Feedback Form