Home » Headline, informatie

Soorten Whisky

10 June 2009 2 Comments

product7_largeEr zijn verschillende soorten Whisky, in dit artikel lees u alles over de verschillende soorten whisky.

Single malt whisky
Single malt whisky is de meest exclusieve whisky soort. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van gemoute gerst als graan. Een single malt whisky is het product van één enkele distilleerderij, en daardoor uniek. Diverse vaten van diverse jaargangen worden met elkaar vermengd. Het vat met de jongste malt bepaalt de uiteindelijke leeftijd die op de fles staat vermeld. De prijs van een single malt is aanmerkelijk hoger dan die van een blended of grain whisky. Highland Park en The Glenlivet zijn voorbeelden van single malt whiskies.

Vatted malt whisky
Bij de productie van een vatted malt whisky worden single malt whiskies van verschillende distilleerderijen met elkaar vermengd. Vaak worden een aantal single malts van distilleerderijen uit een bepaalde streek verenigd in een vatted malt. In Pride of Islay zijn bijvoorbeeld een aantal single malts van Islay met elkaar vermengd. Op het label van de fles staat Malt of Pure malt, maar geen single malt dus. Daarnaast ontbreekt de naam van de distilleerderij.

Grain whisky
Bij grain whisky worden ook andere granen gebruikt, zoals mais en rogge. Grain whisky rijpt sneller, is daardoor goedkoper, en wordt hoofdzakelijk voor de productie van blend whisky gemaakt. Wanneer slechts één graansoort wordt gebruikt spreek je van een single grain whisky. Een voorbeeld van een grain whisky is Black Barrel. Het distillatieproces wijkt af van die van malt whisky. Bij grain whisky wordt gebruik gemaakt van continue distillatie met behulp van de patent still.

Blended whisky
Blended whisky bestaat uit een mengsel van single malt whisky en grain whisky. Het wordt het meest verkocht van alle whiskies. Diverse soorten whisky worden gemarried en minimaal een jaar opgeslagen in vaten. Het gaat dan om ca. 40 tot 50 verschillende whiskies, waarbij de (goedkopere) grain whisky het grootste deel van de blend uitmaakt. Blended whiskies (of blends) zijn zeer geschikt voor het grote publiek die niet aangetrokken worden door de aromatische malt whisky. Bij een blend kan een constante kwaliteit worden gewaarborgd omdat het een som der delen is. Een afwijkende kwaliteit van een enkele malt heeft nauwelijks invloed op de uiteindelijke smaak van de blend. Voorbeelden zijn: Famous Grouse, Johny Walker en Ballantine’s.

Bij blended whisky kunnen nog de volgende varianten worden onderscheiden:

Deluxe blend: deze blend bevat een hoger gehalte single malt whisky, en is daardoor ook iets exclusiever. Een voorbeeld is Dimple.
Premium blend: deze blend bestaat uit whiskies die minimaal 12 jaar oud zijn. Een voorbeeld is Chivas Regal.

Bron: Scotch-Maltwhisky

Soorten Whisky, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

2 Comments »

  • Wim said:

    Ik mis in dit stukje om de verwarring voor de beginners nog groter te maken de Single Blend?

    groetjes
    Wim

  • Njeh said:

    HMMMMMM Whiskeeeey

Reageer op dit artikel!

Feedback Form