Home » Headline, Schotse Whisky

Tamdhu Speyside Malt

9 June 2009 No Comment

tamdhuDe naam stamt uit het Gealic. “Dhu” betekent zwart en “Tam” betekent heuvel. Dus Tamdhu betekent vertaald “zwarte heuvel”. De distilleerderij werd in 1986 gebouwd en in 1899 overgenomen door de Highland Distillers, die tot de dag van vandaag nog eigenaar van Tamdhu zijn.

 

 

Ook deze distillleerderij lag aan de Strathspey-spoorlijn en er werd zelfs een eigen station gebouwd, Dalbeallie geheten. In de loop van de jaren is Tamdhu vele malen door crises etc. gesloten geweest, de distilleerderij werd dan gebruikt voor de opslag van Glenrothes malt whisky.
In 1966 werd de reeds gebouwde Saladinbox gemoderniseerd en de capaciteit verdubbeld. In het oude stationsgebouwtje Dalbeallie werd een bezoekerscentrum gebouwd. In het stillhouse van Tamdhu staan nu drie wash stills en drie spirit stills, die met stoom gestookt worden. De negen washbacks zijn tegenwoordig van roestvrij staal. Voor de rijping van de new spirit gebruikt men refill, sherry- en bourbon vaten. De Tamdhu distilleerderij betrekt alle mout uit de eigen Saladin-mouterij. UIt een lokale bron betrekt Tamdhu het brouwwater voor de mout productie, die op de distilleerderij “The Tamdhu Spring” genoemd wordt. Het koelwater betrekt men uit de langsstromende Knockando Burn. Tamdhu brengt sinds 1976 twee single malts op de markt, de rest van de malt is bestemd voor de blends van Cutty Sark en de Famous Grouse.

De kleur: Amber.
De geur: licht, warm aroma met een vleugje honing.
De smaak: vol, fris op het gehemelte met tonen van appel en peer.
De na-smaak: een lange zachte afdronk, die aan zomerse boomgaarden en bloemen doet denken.

De prijs: ongeveer 20 euro.

Tamdhu Speyside Malt, 7.1 out of 10 based on 7 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 7.1/10 (7 votes cast)
Tags bij deze post:

Reageer op dit artikel!

Feedback Form