Home » featured, Nieuws, Overige

The Balvenie introduceert Tun 1401 Batch 2 in Nederland

8 June 2011 8 Comments

David Stewart, Malt Master van The Balvenie, introduceert met trots The Balvenie Tun 1401 Batch 2 in Nederland. De Tun 1401 Batch 2 laat zich karakteriseren als een complexe whisky met een zacht smaakpalet waarin tonen van sinaasappelschil, vanille, honing en oud eikenhout herkenbaar zijn. Deze gewilde single malt Schotse whisky was eerder alleen verkrijgbaar in The Balvenie distilleerderij in Schotland, maar ligt vanaf augustus ook bij enkele Nederlandse slijterijen en speciaalzaken.

Voor de ontwikkeling van The Balvenie Tun 1401 Batch 2 bracht meestervakman David Stewart (1945) tien geselecteerde vaten samen: drie sherryvaten en zeven bourbonvaten. Deze vaten variëren onderling in leeftijd, sommigen stammen zelfs uit de begintijd van Stewart bij de distilleerderij en werden gecombineerd in een zogenaamde ‘Marrying Tun’ met het nummer 1401.

Na drie maanden huwelijk is deze complexe malt whisky klaar om gebotteld te worden. Tun 1401 is voor het eerst uitgebracht in 2010 en uitsluitend verkocht in The Balvenie distilleerderij. Deze release bleek zo populair bij whiskykenners en liefhebbers dat Stewart een tweede deel produceerde waarmee hij nu de grens overgaat.

 

Gelukkig huwelijk van vaten
David Stewart: “The Balvenie distilleerderij heeft enkele zeer oude vaten van hoge kwaliteit in haar bezit. The Balvenie Tun 1401 is het resultaat van een gelukkig huwelijk tussen onze beste vaten en we zijn dan ook zeer blij met het resultaat: een ware traktatie voor de zintuigen.” The Balvenie Tun 1401 heeft een zacht smaakpalet met een prettige complexiteit: een licht bloemachtige zoetheid en subtiele tonen van sinaasappelschil met hints van vanille, honing en oud eikenhout. De nasmaak is zacht, rijk en verwarmend tegelijk.
 
The Balvenie Tun 1401 Batch 2 is met de hand gebotteld door de distilleerderij in Speyside en heeft een alcoholpercentage van 50,6%. Deze single malt whisky is vanaf augustus verkrijgbaar in Nederland en heeft een consumentadviesprijs van € 185,-. Zie www.thebalvenie.com voor verdere verkoopinformatie en toegang tot Warehouse 24, het oudste whiskymagazijn van The Balvenie distilleerderij. Tevens zijn hier video’s van internationale whiskyexperts te vinden en kan men eigen proefnotities vergelijken met die van andere whiskyliefhebbers wereldwijd.    

 

Over The Balvenie
In de beroemde whiskystreek Speyside, in het hart van de Schotse Hooglanden, produceert The Balvenie Distillery sinds 1892 single malt whisky’s van buitengewone kwaliteit. De familie Grant, oprichter van The Balvenie, is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan de productiemethoden van weleer. Zo gebruikt de distilleerderij bronwater uit eigen bron, bezit het bedrijf 1.200 hectare land rondom de bron en verbouwt de familie Grant nog steeds gerst die zij op eigen moutvloeren laat mouten. Ook heeft The Balvenie nog altijd vakmensen in dienst om de eikenhouten vaten en koperen distilleerketels handmatig te onderhouden.

The Balvenie introduceert Tun 1401 Batch 2 in Nederland , 9.7 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Tags bij deze post: , , ,

8 Comments »

 • Leo Vernelen said:

  Deze flessen zullen waarschijnlijk tot de zeer goede whisky’s genoemd mogen worden, gewoon reeds omdat Balvenie tot de betere merken behoort. Ik heb Balvenie leren kennen door een fles van een beperkte oplage aan te schaffen met de naam: SIGNATURE-matured in Three distinct casks-aged 12 years. Door het drinken van deze fles zal ik in augustus in de voorste rij staan om deze TUN-1401 aan te schaffen…

 • The Balvenie Tun 1401 Batch 2 - Whisky Review.nl said:

  […] introduceerde The Balvenie een nieuwe special edition, de Tun 1401 Batch 2.  Deze speciale editie bestaat uit 10 geselecteerde  vaten: drie sherryvaten en zeven […]

 • xiao yan hu said:

  waar kan ik een fles the balvenie tun 1401 batch2 kopen?

 • John Suhoka said:

  Geen flauw idee, ook al op zoek…. Lijkt best moeilijk daar het een gewilde fles is… 🙁

 • Rogier said:

  Ze zijn nog wel te vinden, als je weet waar je moet zoeken.
  Ik weet minstens twee slijterijen te noemen die er gisteravond beiden nog één hadden, en heb verder nog een lijst slijterijen die ze geleverd hebben gekregen.

 • John Suhoka said:

  Rogier, zou je die lijst van slijters willen plaatsen? Thanks!

 • Stefan Wouters said:

  Ik heb een fles gekocht. Wederverkoop is niet uitgesloten. Stuur maar een mail mocht meer willen betalen dan de adviesprijs. bcp@live.nl

 • Rogier said:

  John, plaats even je e-mailadres zodat ik je kan bereiken.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form