Home » featured, Headline, Schotse Whisky

Vat 69 Finest Scotch Whisky

30 January 2011 7 Comments

De Vat 69 trok vroeger vooral mijn aandacht door de film-serie The Band of Brothers, waarin officier Lewis Nixon altijd een voorraad Vat 69 bij de hand had, waar de geallieerden ook waren. Een fles Vat 69 was dan ook snel gekocht!
Mijn toemalige smaak vond de Vat 69 redelijk sterk (ik was voornamelijk zachte ierse Whisky’s gewend), nu heb ik de Vat 69 nogmaals getest met een wat ervarener blik erop.

Het aparte model (en groene kleur) van de fles is ontstaan doordat Vat 69 oorspronkelijk in oude Port-flessen werd gebotteld. Na een poosje was het merk in combinatie met het model zo bekend dat Vat 69 dit model fles bleef aanhouden.

Vat 69 is een blend van graan en malt Whisky’s en zit in het wat goedkopere segment. De geteste fles koste bijvoorbeeld maar 10 euro voor een hele liter bij de Dirck III!

Dit betekend niet dat de Whisky niet smaakt, voor een beginnende Schotse Whisky drinker is dit namelijk een leuke Whisky, alleen is de smaak wat te simpel voor de wat doorgewinterde Whisky-liefhebber.

De proefnotities van de Vat 69 Finest Scotch Whisky zijn:

De kleur: karamel goud.
De geur: zacht van geur, licht fruitig (oa appels en rozijnen), iets kruiden
De smaak: zacht van smaak, vergelijkbaar met een volle Ierse Whiskey, met iets hout, vanille, kruiden, veel fruit en weinig complexiteit. Doch plezierig om te drinken.
De na-smaak: vluchtige na-smaak die redelijk snel weg-ebt.
Het alcoholpercentage: 40%.
De prijs: €16,- (voor een hele liter).
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8. Voor dit geld smaakt deze Whisky prima!

Vat 69 Finest Scotch Whisky, 7.3 out of 10 based on 26 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 7.3/10 (26 votes cast)
Tags bij deze post: ,

7 Comments »

 • kevin said:

  Dit is toch een van mijn favoriete blended scotch…
  De prijs is idd heel goedkoop.
  Zelf drink ik het liefst van de blended whisky’s Chivas Regal 18 en Famouse Grouse Black.

  Maar deze vat 69 heb ik altijd in huis en iedere maand of twee koop ik een nieuwe. Mijn bezoek drinkt ook het liefst vat 69…

 • Ruurd said:

  Net een fles geopend laatst gekocht met een paar andere flessen.

  Er schijnen een hoop te zijn die um lekker vinden. Nou ik totaal niet!
  Vind um helemaal niet zacht van geur. Ruikt als een goedkope drank. Zo als een hoop zouden zeggen ruikt als alcohol. vluchtige na-smaak klopt wel.

  Geef liever een 10tje meer uit en koop een Dimple 15y die is zeer lekker. of een Ballantine’s is ook niet duur en wel lekker.

  Voor mij nooit weer een nieuwe fles, de rest gaat denk ik geleidelijk op met cola.

 • paula said:

  Help!
  Ik heb een fles VAT69, echter het is een aparte, tenminste.. het is een 70 proof met een rood waxzegel en een afwijkend halslabel
  Kan iemand mij vertellen wat zoiets waard is of waar ik info kan vinden.. ik kan niks vinden op internet…

  Alvast bedankt!

 • de Baas said:

  Paula, je bent echt een goedkope hond om zo’n goede oude en vooral ook waardevolle whisky te gaan verpatsen!!

 • Ab Woudstra said:

  Ik heb in mijn maritieme werk de nodige merken aan mij zien passeren. Inmiddels bijna 77 drink ik standaard op de zater- en zondag middag twee tot drie glaasjes. Ik heb ooit, decennia geleden, de Vat 69 factory in South Queensferry kunnen bezoeken en daar bleek dat ze een behoorlijk omzet hebben. Uiteraard ook nosing and tasting.
  Bestel je in een pub een whiskey, tien tegen een dat je een Teachers voorgeschoven krijgt tenzij je om iets specifieks vraagt. Teachers is de Heineken onder de Britse whiskey’s.
  Ik ben nooit weg geweest van Vat 69 omdat ik hem het minst smaakvol vind:’but every ones taste is different’.
  Mijn favoriet is de, ooit enige tijd uitverkochte want de voorraad was simpel weg helemaal op, Glenfiddich Single Malt uit Dufftown waarbij ik heerlijk kan wegdromen.

  Nog een opmerking: (single) malt wordt uit een soort van sherryglas, maar dan groter, gedronken en ik doe er dan soms ook nog wel een of twee druppels gedestilleerd water bij die de het geuren boeket heerlijk losweekt en de neus kan verwennen.
  Blends natuurlijk wel drinken uit een tumbler.

 • Tom & Merijn said:

  Wij drinken op wekelijkse basis een paar flessen leeg en omdat wij zuipen op deze enigszins hoge frequentie hebben wij destijds de zoektocht geopend naar de beste budget whisky die er te verkrijgen is.
  Deze kweeste duurde enige tijd voort maar zoals onze vaders en hun vaders voor hen aan wijsheid hebben doorgegeven berusten wij in de gedachte dat waar de weg het zwaarst is de beloning in de vorm van een vat dan ook het grootst zal zijn. Na verschijdene verdwalingen in andere bochten bleek deze beloning VAT 69 te zijn! En nimmer zullen wij afwijken van deze koers vol van vaten! We hebben er zowaar een gedicht voor gecomponeerd, hier onze poetische ode aan het relieke VAT:

  Zijn je dagen grijs en grauw, vind je elke bocht te flauw
  Volg de regenboog naar de schat, berusting vind men in het vat.
  Gekoppeld aan melancholiek, proostend op teloorgang der romantiek
  verkondigden onze vaderen al plechtig, “het leven een tragedie,
  er is maar 1 remedie, dat is VAT 69!

 • nol said:

  paula de fles vat 69 met het rode zegel is 241 euro waard .
  70 staat voor gebotteld in 1970.

Reageer op dit artikel!

Feedback Form