Home » featured, Headline, informatie

Whisky proeven

3 June 2009 No Comment

whisky-tastingIn 1779 is door de Ier John Jameson een reglement samengesteld voor het proeven van whisky. Dit met de bedoeling het onderscheiden van whiskies en het juist inschatten van de kwaliteit te bevorderen. Het gaat als volgt:

I. Proef uitsluitend whisky: niet meerdere alcoholhoudende dranken door elkaar proeven. Dat maakt de smaakpapillen ongevoelig voor subtiele verschillen.
II. Gebruik een tulp of wijnglas.
III. Eerst kijken: altijd eerst de verschillende kleurfacetten bestuderen in een goed verlichte kamer met witte achtergrond.
Elke whisky heeft zijn eigen kleur. Van geelgoud tot donkerbruin. De kleur is het resultaat van het rijpingsproces dat plaatsvindt in massief eikenhouten vaten waar vroeger bourbon, sherry, porto of madeira heeft ingezeten.
IV. Op kamertemperatuur: whisky “on the rocks” mag dan lekker zijn, de drank verliest veel van zijn intensiteit. Door de koude temperatuur worden de smaakpapillen gedeeltelijk verdoofd.
V. Voorzichtig aanlengen: een beetje mineraalwater om het alcoholeffect te breken mag, maar met mate.
VI. Draai met het glas: door het lichtjes te draaien, bevrijden de aroma’s zich van de whisky. Maar niet overdreven want alcohol is vluchtig.
VII. Snuif niet te diep: de geur wordt dan te geconcentreerd
VIII. Hoe minder, hoe beter: proef eerst hoe de whisky smaakt op het puntje van je tong, laat dan de whisky over je tong naar in achter in de mond gaan en terug, een beetje lucht door de lippen opzuigen. Door het toevoegen van zuurstof ontplooit de structuur zich beter.
IX. Slik de whisky door! De nasmaak is zeer belangrijk, anders dan bij wijn mag de whisky dus niet uitgespuugd worden.
X. Proef met mate!

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags bij deze post:

Reageer op dit artikel!

Feedback Form