Home » Headline, Overige

Whisky Wijsheid – proeverij

20 March 2018 No Comment

Al enige jaren bestaan er door verkopers gevulde Whisky miniaturen, welke je (online) kan kopen om zo thuis een privé proeverij te houden. Makkelijk omdat je een Whisky kan proeven zonder een dure fles te hoeven kopen. Nadeel van deze miniaturen is dat de inhoud vaak aan de kleine kant is met een inhoud van zo’n 15ml, net genoeg om de Whisky alleen te proeven. Whisky Wijsheid heeft hiervoor een oplossing met een anonieme set van 5-whisky’s met een inhoud van 35ml. Dit staat ook wel bekend als een ‘dubbele’ whisky. Zo kun je tezamen met een vriend of vriendin raden welke whisky je aan het proeven bent. Whisky wijsheid kan zo bijdragen aan je kennis over whisky, maar je bovenal een fantastische avond bezorgen!

De whisky’s komen overigens niet alleen uit Schotland, maar van over de hele wereld. De whisky’s zijn geprijsd van enkele tientjes tot maximaal 100 euro per fles. Mocht de whisky je bevallen, dan kost het je geen rib uit je lijf om een hele fles te kopen.

Hoe werkt het? Je begint met blind proeven en zoekt vervolgens de details over de whisky op de website van Whiskywijsheid. Zo wordt je al spelenderwijs, wijzer over whisky.

Genoeg gesproken over het concept, hoe is de proeverij?

De set wordt opgestuurd in een nette doos welke door de pakketbezorger wordt afgeleverd, in de doos zit een zwart doosje waarin de 5 tubes van 35ml verpakt zitten. De tubes worden beschermd met zaagsel, wat er prachtig uitziet. Nadeel van dit zaagsel is dat al snel alles eronder zit en dat het zaagsel zelfs in de schroefdop van de tubes te vinden is. Ter verduidelijking, het zaagsel zat niet in het buisje bij de Whisky.

Bij de set zitten twee kaartjes, één kaartje om je proefnotities op te schrijven en één kaartje met de website url’s van de Whisky’s. Met deze url kom je op de verzorgde website van Whisky Wijsheid uit waar vervolgens algemene proefnotities te vinden zijn.

Deze url’s zijn overigens redelijk random gegenereerde letters. Misschien handig om te combineren met een QR-code…

Toevoeging 21/3/18: Inmiddels zijn de moeilijke url’s verbeterd, het betreft een eenvoudige code en je komt dan op een index pagina met knoppen voor alle 5 whisky’s erop.

De door mij ontvangen whisky’s hadden grappig genoeg allen vrijwel dezelfde kleur, op basis daarvan kon ik dus geen conclusies trekken. De neus en smaak heb ik als volgt omschreven:

Whisky 1:
Neus: frisse en fijne geur, karamel en vanille door lagering in eiken (vermoedelijk Amerikaans), tropisch fruit en iets citrus-achtigs. Geur doet vermoeden dat de Whisky heeft gelegen op een Bourbon-vat of zelf gestookt is uit mais. Niet overdreven complex.
Smaak: zoeter dan verwacht, honing bovenop de tropische vruchten uit de neus. Tevens wat donker fruit, zoals bessen en pruimen. Zeer fruitig in het algemeen. Cacao, Chocolade en wat nootmuskaat. Hoewel het niet overdreven complex is, zijn er nog steeds veel smaken om te ontleden.
Whisky: Nikka Coffey Malt. Met de mais zat ik goed, het betreft een Single Grain Corn Whisky.

Whisky 2:
Neus: Sherry! Nootachtig en licht moutig. Pittig, met peper en een beetje zwarte drop (anijs).
Smaak: Rijke smaak waarin de Sherry naar voren komt. Bruine suiker, vanille en honing. Fijne allerdaagse Whisky. Niet heel complex. Typische Ierse zoetheid en smaak. Ik gok dat het gaat om Redbreast 12 yo.
Whisky: Yes! Redbreast 12 Year Old

Whisky 3:
Neus: neutrale whisky-geur. Vanille gecombineerd met sinaasappelschil en turf. Lichte tonen van fruit, eiken en rook.
Smaak: Zoete vanille domineert. Tevens turf, eik en mout.
Whisky: Highland Park Svein (Highland Park komt over het algemeen aardig met mijn pallet overeen).

Whisky 4:
Neus: brandende turf, daarna een beetje kokosnoot en banaan.
Smaak: diep,complex en rokerig maar verrast daarna door een vleugje zoet. Dit moet de Laphroaig Quarter Cask zijn, welke ik toevallig 2 weken terug leeg geschonken heb.
Whisky: Yes! Laphroaig Quarter Cask.

Whisky 5:
Neus: bij voorbaat mijn favoriete geur. WOW! Geur van een smeulend blok hout, vermengd met citrustonen, licht pittig, gistachtige geur van vers brood. Alcoholisch van geur.
Smaak: Karamel, as, veel turf, zilt en fruit. Het mondgevoel is dik en rijk. De zoetheid heeft tonen van wijn, een zachte zoetheid van bessen en zomerfruit. Jong van smaak, hoog in alcohol. Gezien zijn hoge turf/fenolen-smaak en geur moet dit sowieso een Islay zijn. Combinatie hoog in fenol, jong en hoog in alcohol doet vermoeden op een Whisky uit de Octomore serie van Bruichladdich.
Whisky: Inderdaad een Octomore. De Bruichladdich Octomore 07.2.
Bijzondere noot: Na een proeverij bewaar ik de glazen, zonder te wassen om te ruiken hoe de glazen de dag na de proeverij ruiken. De geur van deze Octomore was heel bijzonder, de geur was namelijk precies de geur van de kast waarin mijn opa vroeger zijn Trix-treintjes bewaarde. Soort van muffige geur elektrische geur (o.a. de geur van een warme transformator).

Over deze proeverij setjes kan je op de website van Whisky Wijsheid meer vinden.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vind u van deze Whisky?
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags bij deze post: , , , , , ,

Reageer op dit artikel!

Feedback Form