Balvenie The Caribbean Cask 14 Years Old en The DoubleWood 17 Years Old

David Stewart, de langst dienende Malt Master in de whiskybranche, blijkt nog niets van zijn talent verloren te hebben. Met zijn creativiteit en unieke vakkennis is hij er opnieuw in geslaagd The Balvenie familie uit te breiden. Deskundig en met gepaste trots geeft hij een toelichting op beide whisky’s.

The Caribbean Cask 14 Years Old

“We ontdekten dat deze single malt uitstekend gedijt bij jarenlange rijping in traditionele eiken vaten, afgemaakt door enkele maanden in een rumvat. De Caribbean Cask is een prachtig ronde whisky geworden die de traditionele vanilletonen van The Balvenie combineert met rijke toffee, een hint van fruit en een warme, lange afdronk.”

The DoubleWood 17 Years Old

“De nieuwe DoubleWood is een oudere broer van onze meest populaire single malt, de 12-jarige DoubleWood. Essentieel is het bijzondere procedé dat we al sinds halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw toepassen. David Stewart en The Balvenie waren een van de eersten in Schotland die de techniek toepasten die we vandaag de dag kennen als ‘finishen’. Eerst laten we de whisky een aantal jaren rijpen in first fill bourbon barrels van Amerikaans eiken. Dat levert zachte, zoete vanilletonen op. Daarna volgt een tweede rijping in sherryvaten van Europees eiken. Het effect is een verrassende diepte en een veelheid aan rijke, kruidige smaken.”

Proefnotities:

The Caribbean Cask 14 Years Old

Een rijk en zoet aroma van romige toffee, gecombineerd met frisse fruittonen. De smaak is rond met vanille en zoete eikentonen, gevolgd door een geleidelijk tot ontwikkeling komend, fruitig karakter. De afdronk is zacht en lang.

The DoubleWood 17 Years Old

Elegante en complexe aroma’s van eiken, vanille, honing en een hint van groene appel. De smaak is zoet en omvat een mix van gedroogd fruit, geroosterde amandelen en kaneel, doorspekt met rijke roomtoffee en sporen van eiken en diepe vanille.

Naar verwachting zijn The Balvenie whisky’s vanaf begin juni 2013 bij de slijter verkrijgbaar.
De adviesverkoopprijzen liggen respectievelijk rond de € 49,- en € 99,-.

Over The Balvenie Single Malt Scotch Whisky

The Balvenie Single Malt Scotch Whisky is een product van William Grant & Sons Ltd. Dit veel bekroonde en onafhankelijke familiebedrijf is in 1886 door William Grant opgericht en wordt tot op de dag van vandaag door zijn nazaten gedreven. Al meer dan een halve eeuw is David Stewart aan de distilleerderij van The Balvenie verbonden. Hij hecht eraan om traditionele vaardigheden in ere te houden. Een deel van de benodigde gerst wordt verbouwd op eigen terrein. Ook het mouten gebeurt op de eigen traditionele moutvloer. The Balvenie beschikt over een kuiperij om de vaten te onderhouden en heeft voor de ketels een kopersmid in dienst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.