Bruichladdich – Scottish Barley – The classic laddie

Kortgeleden lanceerde Bruichladdich een nieuwe lijn genaamd Scottish Barley met de soorten: Port Charlotte Barley (zwaar getrufde whisky), Islay Barley, The Laddie Ten (de enige 10-jarige spirit die op Islay is gedestilleerd, gerijpt en gebotteld), de Octomore (met 167 PPM de zwaarst geturfde Whisky ter wereld) en The Classic Laddie (ongeturfde Whisky).

In deze review ga ik in op The Classic Laddie van Bruichladdich. Deze Whisky valt allereerst behoorlijk op door zijn geweldig leuke turquoise kleur.

Deze ongeturfde Islay Whisky is gemaakt van 100% Schotse gerst en eeft gerijpt op Amerikaanse eikenhout, een exacte leeftijd wordt niet gegeven, ik schat dat deze “Multi Vintage Cuvée” gemiddeld zo’n 6 jaar gerijpt heeft.

Het alcoholpercentage is opgeschroefd naar 50%. Master Distiller Jim McEwan heeft na uitvoerig testen geconstateerd dat bij dit percentage de karakteristieken van dergelijke jonge spirit het best tot hun recht komen.

Bruichladdich maakt geen gebruik van bijkleuring of chill-filtering (koudfiltrering) bij de gehele lijn van Scottish Barley.

DEZE SINGLE MALT WHISKY IS GECREËERD DOOR MASTER DISTILLER JIM MCEWAN, VAN PERSOONLIJK DOOR HEM GESELECTEERDE VATEN. HET ULTIEME VOORBEELD VAN DE ONGETURFDE, FLEURIGE EN ELEGANTE HUISSTIJL VAN BRUICHLADDICH. HET IS ONZE HANDTEKENING EN DE DEFINITIEVE BRUICHLADDICH BOTTELING.

GEMAAKT VAN 100% SCHOTSE GERST, DRUPPEL-GEDISTILLEERD EN DAARNA GEHEEL GERIJPT AAN DE KUST VAN LOCH INDAAL, IN DE BESTE KWALITEIT AMERIKAANS EIKEN VATEN. HET IS EEN GETUIGENIS VAN DE KWALITEIT VAN ONZE INGREDIËNTEN.
DIT IS AUTHENTIEK. WIJ GELOVEN DAT DE GERST ERTOE DOET.

 

De proefnotities van de Bruichladdich – Scottish Barley – The classic laddie Whisky zijn:

De kleur: licht goud.
De geur: een zachte zeer frisse neus van gerst, vanille, honing en bloemen. Lichte hinten van zilt. Geen turf.
De smaak: lichte smaak van mout, vanille, gedroogd fruit en bastardsuiker. Een lichte smaak van (Amerikaans) eiken is waarneembaar. Op 50% is de smaak niet te pittig qua alcohol. Een paar druppels water geven deze Whisky een wat fruitiger smaak met meer honing.
De na-smaak: de afdronk is, voor een relatief jong destillaat, lang met hinten van mout, honing, vanille en eiken.
Het alcoholpercentage: 50%.
De herkomst: Islay.
De leeftijd: onbekend. Multi Vintage Cuvée.
De prijs: rond de €48,-
Conclusie: lekkere soepele Islay Whisky, alle Whisky liefhebbers zullen deze Whisky kunnen waarderen. Op deze wijze is deze Whisky een leuke opstap voor mensen die in aanraking willen komen met Whisky’s uit Islay.

Leave a Reply

Your email address will not be published.